Cei pasionați și pricepuți la roboți, imprimante 3D, drone, inteligență artificiale și holograme pot fi cei mai câștigați. Marile companii atrag tinerii ingineri cu salarii de mii de euro. Veniturile lunare sunt satisfăcătoare până și pentru cei care au absolvit de curând facultatea.
Printre joburile viitorului se numără: inginer spațial, telechirurg, dezvoltator de mașini zburătoare, croitor digital sau designer de roboți. Doar imaginaţia poate să mai completeze lista, spun specialiştii din tehnologie. Piața muncii cere zilnic mii de ingineri. Mult mai mult decât pot pregăti toate facultăţile tehnice din România, în acest moment.
„Imprimante 3D care vor printa mâncare, avem nevoie de ingineri care să aibă grijă de ele, avem nevoie de materiale inteligente, haine care se curăţă singure, care se calcă singure. O să avem o medicină personalizată. Salariile sunt peste media națională, salarii de 3.000 – 4.000 de euro pe cyber security, IT 5.000 de euro”, a declarat pentru Observator Gabriel Petrea, director adjunct UPB.
Un student prezent la târg nu acceptă un salariu de start mai mic de 2.000 de euro.
„Totul evoluează, noi asta ne dorim, un job inovativ, de viitor. Şi bine plătit, bineînțeles. Undeva la 2.000 – 3.000 de euro.
(…) Pentru condițiile actuale din România, noi merităm mai mult de atât, dar cred că acest salariu ar fi pe placul tuturor”, a explicat studentul.
Inteligenţa artificială e de departe în topul preferinţelor Generaţiei Z, care nu mai acceptă salarii modeste și care amenință cu plecarea în Occident.
Târgul de Tehnologie este deschis la Politehnică până sâmbătă seară.