Documentul privind salariul minim pe economie 2021 a fost prezentat în prima lectură, pe 30 decembrie, în ultima şedinţă de Guvern din 2020.
Premierul Florin Cîţu a vorbit atunci despre majorarea salariului minim, precum şi a pensiilor şi alocaţiilor „în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”.
Şeful Executivului a anunţat că salariul minim va ajunge la 2.300 de lei în 2021. Este vorba despre o majorare de 40 lei, adică de doar 3 procente.
„Salariul minim a fost astăzi în primă lectură. Ştiţi foarte bine, este o decizie de a creşte la 2.300 de lei şi aceasta va fi valoarea salariului minim de la 1 ianuarie. Am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat”, a spus Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
În schimb, bugetul de stat pe anul 2021 este parte de a fi finalizat. Este nevoie de aprobarea noului Parlament care ar putea acorda un votul la jumătatea lunii ianuarie.
Sindicaliştii au declanşat proteste, fiind nemulţumiţi de procentul cu care va fi crescut salariul minim pe economie 2021. Aceştia sunt nemulţumiţi deoarece consideră majorarea de 40 de lei una insuficientă.
Citeşte şi: Protest la Ministerul Muncii. Cartel ALFA pichetează față de creșterea insuficientă a salariului minim
Zeci de membri ai sindicatului CNS “Cartel ALFA” au pichetat, marţi, sediul Ministerului Muncii, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 2.230 de lei la 2.300 de lei. Sindicaliştii au cerut însă o majorare până la 2.400 de lei.
Raluca Turcan, ministrul Muncii, le-a propus sindicaliştilor să participe în luna ianuarie la consultările cu partenerii sociali pentru a fi stabilit în termen de şase luni un mecanism privind calcularea creşterii salariului minim, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.
„Demnitarul a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
De asemenea, Turcan a amintit că în timpul discuţiilor purtate în Consiliul Tripartit, patronatele au cerut înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, „cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, în timp ce sindicatele au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, adică 170 lei brut în plus față de nivelul actual”.
„Creșterea cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, este o creștere care depășește rata inflației și care poate fi susținută economic.
De asemenea, discuția despre salariul minim nu poate fi ruptă de contextul economic și social actual. Să nu uităm că, în ultimele 9 luni, efortul guvernului s-a concentrat către protejarea locurilor de muncă ale oamenilor, prin măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori”, a menţionat ministrul Muncii.