Salariul pentru care badantele românce se sacrifică în străinătate. Româncele sunt obișnuite cu munca și nu se plâng, însă dorul de casă și de familiile pe care le văd o dată sau de două ori pe ani le macină extrem de tare.
Citește și INPS Italia trebuie să plătească 10.000 de euro unei badante după ce i-a anulat Venitul de cetățenie
Foarte multe românce au plecat peste hotare după ce fie au fost date afară din fabricile unde lucrau, fie uzinele au faliment. Majoritatea badantelor din Italia sunt trecute de 40 de ani și ultimii ani și i-au petrecut în umbra bătrânilor pe care i-au îngrijit. Unele dintre ele fac asta de 15 ani, dar nu se plâng pentru că știu că în țară nu aveau nicio șansă la un trai mai bun.
România nu le-a putut asigura un trai decent lor și familiilor pe care le-au lăsat acasă, așa că au ales să piardă tinerețea în condiții grele de muncă, doar ca să câştige niște bani în plus.
Din păcate, traiul în străinătate nu este doar lapte și miere. Nu toate româncele plecate la muncă peste hotare au avut noroc și din nefericire unele dintre ele pe lângă faptul că lucrează 24 de ore din 24, nu primesc nici mâncare, deși legea îl obligă pe angajator să le asigure hrana.
Cea mai mare oboseală pe care o resimt badantele românce este cea „psihică” și pentru asta cer ajutor de la biserică atunci când au probleme sau la locul de muncă.
„Eu câștig 800 de euro, lucrez 24 din 24, zile festive libere. ce sa mai zicem, viata noastra de badanta este foarte grea”, a mărturisit o badantă româncă.
Peste 860.000 de femei lucrează ca badante în Peninsulă. Româncele se numără printre preferatele italienilor, în detrimentul celor din Maroc şi Filipine. Acestea sunt recunoscute pentru faptul că sunt muncitoare, iar italienii au încredere să-şi lase bătrânii în grija lor.
“Este prima dată când este recunoscută calificarea pe care o au aceste persoane. Badantele fac o muncă, nu este recunoscută, iar statul italian, într-o situație de criză, a angajat persoane calificate, un precedent pentru a recunoaște aceste femei care lucrează cu persoane cu demență, fac injecții, plus îngrijiri medicale”, a declarat Sebastian Toc, specialist la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, potrivit spynews.ro.
O bandantă câştigă în Italia între 700 şi 1500 de euro pe lună. Cele mai multe încasează, însă, în jur de 1.200 de euro pe lună. Femeile au următoarele sarcini:
Româncele reprezintă cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii bătrânilor în țări ca Spania, Italia, Germania sau Austria.
Potrivit datelor făcute publice de ISTAT, în Italia trăiesc aproximativ 1.200.000 de români.
„Un exod care este în mare parte feminin. Femei care, cu un bagaj și nişte bani în buzunar, ajung în țara noastră pentru a „avea grijă” de cei mai fragili dintre noi, dar și pentru a munci pe câmp și pe șantiere. Ele fac acest sacrificiu pentru a îmbunătăți viața copiilor lor, pentru a le permite să studieze, pentru a le oferi mai mult decât ar putea primi. Dar, de cele mai multe ori, calea se transformă într-un drum sinuos, pavat cu durere, singurătate, abandon, vinovăție”, scrie Huffington Post Italia.
Citește și Badantele și bonele din Italia nu vor mai putea încasa cash salariile mai mari de 1.000 de euro