Salariul românilor ar putea creşte cu 450 de lei pentru a acoperi coşul minim de consum. De când se aplică măsura

Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, in­du­s­tria alimentară şi agricultură), arată da­tele obţinute de ZF de la Inspecţia Muncii.
Filip Stan
06 sept. 2022, 16:42
Salariul românilor ar putea creşte cu 450 de lei pentru a acoperi coşul minim de consum. De când se aplică măsura

Salariul minim majorat la 3.000 de lei brut ar putea antrena creşteri salariale în valoare de cel puţin 1 miliard de euro anul viitor. Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, in­du­s­tria alimentară şi agricultură), arată da­tele de la Inspecţia Muncii.

Peste 1,2 milioane de salariaţi câştigă în prezent salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiţi cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcţii, in­du­s­tria alimentară şi agricultură), potrivit calculelor ZF  de la Inspecţia Muncii.

În această lună vor începe negocierile între guvern, patronate şi sindicate privind nivelul salariului minim de anul viitor, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că una dintre propuneri este de creştere a salariului minim până la 3.000 de lei brut pe lună, iar costul asociat creşterii – de 450 de lei – va fi împărţit între stat şi angajator.

Un calcul ZF arată că, dacă salariul minim creşte cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creştere a bugetelor de salarii de cel puţin 1 miliard de euro în 2023. Cele mai multe salarii minime sunt în sectorul privat, în comerţ şi în fabrici.
Cresc pensiile și salariile! Anunțul lui Marcel Ciolacu: „Propunerea PSD e corectă” / Provocare pentru Rareș Bogdan

„Din punctul meu de vedere, este bine că salariul minim creşte, dar modul în care se face această creştere este o „cârpeală“. Mi-ar plăcea să văd o strategie pe termen lung de creştere a salariilor, dar în acelaşi timp să existe o eficientizare a modului în care se cheltuiesc banii în sectorul bugetar, cu angajaţii de la stat. Salariile minime existente sunt extrem de mici, nu acoperă coşul minim de consum, ele trebuie să crească, dar trebuie dublată de eficientizarea aparatului de stat“, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar.

La o creştere de 450 de lei a salariului brut, în condiţiile actuale de taxare, salariul mediu net ar ajunge la 1.774 de lei net, cu 250 de lei mai mare decât nivelul actual de 1.524 de lei net pe lună.

Analiză Reuters: Zona euro se îndreaptă către recesiune, criza costului vieţii se adânceşte

În România există în prezent două niveluri ale salariului minim, unul de 2.550 de lei brut (echivalentul a circa 1.524 de lei net) şi unul de 3.000 de lei brut (echivalentul a 1.774 de lei net). Salariul minim de 3.000 de lei brut pe lună îl primesc, din 2019 încoace, angajaţii din sectorul construcţiilor, iar de la jumătatea acestui an de această facilitate beneficiază şi angajaţii din industria alimentară şi din agricultură.

Guvernul a oferit posibilitatea şi angajatorilor din celelalte sectoare să majoreze salariile angajaţilor în 2022: în perioada iunie-decembrie 2022, toţi angajatorii puteau mări salariile minime ale angajaţilor cu 200 de lei, neimpozabili. Nu se ştie însă câţi angajaţi beneficiază de această măsură în prezent, ZF nu a primit răspunsuri de la autorităţile publice în urma solicitărilor făcute în acest sens la Ministerul Muncii – Inspecţia Muncii şi la Ministerul Finanţelor.

„Din totalul celor 4.500 de angajaţi temporar pe care îi avem în prezent, circa 1.000 au salariul minim pe economie. Însă angajatorii au tot felul de sisteme de bonusare care pot duce la dublarea salariului minim. În cea mai mare parte, aceste sisteme de bonusare recompensează prezenţa angajaţilor la muncă“, a mai spus Florin Godean.

Într-adevăr, de câţiva ani, pentru a mai combate din efectele negative ale unei fluctuaţii mari de personal, unele companii din producţie acordă beneficii precum bonusul de prezenţă (oferit angajaţilor care nu lipsesc nemotivat, timp de o lună, de la muncă) sau chiar bonus de disponibilitate la ore suplimentare.

Masa salarială din România, indi­ca­torul format din totalitatea  salariilor, a taxelor şi a contribuţiilor aferente acestora, a ajuns la un nivel-record de peste 91 de mi­liar­de de euro în 2021, în creştere cu aproape 5 miliarde de euro faţă de anul 2020. Dacă salariul minim va ajunge la 3.000 de lei brut anul viitor, cel puţin 1 m­i­liard de euro va fi adăugat la masa salarială din economie ca urmare a acestei măsuri.

DailyBusiness
Guvernul a aprobat! O nouă strategie vine să ofere sprijin familiilor din România!
Spynews
Minodora, intervenție estetică după ce a slăbit 40 de kilograme. Cântăreața s-a fotografiat de pe patul de spital: “O să fiu frumoasă”
Bzi.ro
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!”
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Capital.ro
Șoferii obligați să-și schimbe permisul. Ordin UE. Termen 19 ianuarie 2025
Playtech.ro
Nuntă mare în România: A trecut pe lângă moarte și acum s-a căsătorit a treia oară! Avem primele imagini
DailyBusiness
Statul intră pe piața imobiliară! Se promit stimulente pentru 200.000 de locuințe accesibile
Adevarul
Spitalul în care medicii nu acceptă nici măcar mici „atenții” de la pacienți. „Am colegi care la momentul actual refuză flori”
wowbiz.ro
Geta Sterp, replică neașteptată la adresa lui Culiță. Cum a reacționat Daniela Iliescu în acel moment?
Spynews
Azi, 30 octombrie, se împlinesc nouă ani de la tragedia din clubul Colectiv. 64 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite
Spynews
Povestea tulburătoare a Larisei Butnariu. Tânăra a fost chinuită de traficanți și a solicitat sinucidere asistată în cele din urmă. Dezvăluiri din infernul pe care l-a trăit
Evz.ro
Cel mai simplu test prin care poţi afla dacă eşti un bun mincinos. Durează doar câteva secunde
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
kanald.ro
MAE: 13 români sunt dați dispăruți în urma inundațiilor din Spania. Până acum, 94 de persoane și-au pierdut viața după inundațiile masive
Cancan.ro
Serghei a fost dat dispărut pe 21 septembrie. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România își plânge marea actriță. Ultima ei dorință înainte de a muri: O voi respecta
StirileBZI
Se dorește interzicerea aragazelor! „E mult mai grav decât ne-am imaginat!”
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
stirilekanald.ro
"Doar cinci zile și-a ținut copilașul în brațe" Mărturii șocante despre moartea lui Levi
substantial.ro
Doi pietoni din Năvodari s-au aruncat intenționat în fața mașinilor
MediaFlux
Vești excelente! 30.000 de euro pentru tinerii căsătoriți
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lupta titanică cu „Leviatanul”: un pescar viteaz și captura vieții sale