Salariu unui preot în România este ca în orice domeniu, în funcție de ierahie și urmează o „orânduială” cât se poate de lumească, bazată pe profitul celor din vârf.
Astfel salariu unui cleric diferă în funcție de în funcție de ierarhie și de parohia pe care o deține. Un slujitor al Domnului care se află la început are un salariu net sub 2.000 de lei, iar cei vehcime, au peste 2.000 de lei. Preoții își pot touși crește veniturile din donațiile din timpul slujbelor. Potrivit legii salarizării unitare, majorările de salarii pentru personalul clerical sunt în vigoare de începututul lui 2018 până în 2022.
Boboteaza este un prilej pentru preoți să-ți mai rotunjească veniturile din donațiile oamenilor.
„Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an”, a mărturisit un preot din județul Argeș.
Un episcop poate câștiga peste 5.000 de lei, iar un mitropolit 7.500 de lei, în timp ce salariul unui Patriarh poate ajunge la peste 8.000 de lei.
Confrom legii, până în 2022, un preot care debutează cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va câștiga la fel cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, iar la nivelul funcțiilor de conducere vicarul general, consilierul patriarhal și primul rabin vor primi 5.517 lei brut.
Conform Ministerului de Finanțe, suma totală alocată de statul român pentru salarizarea personalului de cult s-a ridicat la 475,6 milioane de lei în 2017, relatează redactia.ro.