În România, un electrician duce, de regulă, un trai destul de modest. Salariul din țara noastră este de 3.500-4.000 de lei, în cazuri fericite. Sunt unii care au norocul de a mai avea mici lucrări, din când în când, în bloc, la clienți ocazionali, dar în general, este destul de greu, aproape imposibil, să te îmbogățești cu această meserie. Situația este complet diferită în Olanda, unde ești plătit mai bine decât un primar.
Zilele acestea, a fost publicat un anunț de către o companie din această țară. Se arată clar că este nevoie de 10 persoane care să fie dispuse să accepte oferta propusă de angajator. Trebuie să ai cel puțin 2 ani de experiență pentru a primi un salariu cuprins între 2.200 și 2.500 de lei pe lună. Calculat la cursul BNR actual, înseamnă aproximativ 10.000 de lei pe lună.
Suma se negociază la interviu, în funcție de următorii factori:
Câștigi și 10.000 de lei pe lună în România. Topul meseriilor din care te umpli de bani fără BAC
În primul rând, 8,33% din salariul tău reprezintă și cât vei primi, în plus, pentru vacanța ta. Ai 24 de zile de concediu plătite în care ai tot timpul să te duci în vizită în România. De asemenea, ți se oferă mai multe cursuri care te vor ajuta să crești, ca electrician la compania Techvisie: NEN, ATEX și certificate de lucrat platformă la înălțime), VCA.
Primești chiar și varianta de a te caza într-o cameră cu internet, unde ai sufragerie, bucătărie și baie comună. Iată și alte beneficii:
Locul de muncă plătit cu 10.000 de lei pe lună
Salariul unui electrician în construcții pornește de la aproximativ 4.000 de lei pe lună în post de ucenicie, iar un angajat cu experiență poate ajunge la 8.000 – 10.000 de lei lunar. Românii care aleg să lucreze pe cont propriu (de exemplu, prin PFA) pot câștiga și mai mult, în funcție de experiență, de timpul de lucru și de accesul la piață, potrivit informațiilor disponibile pe site-urile de joburi și pe forumurile specializate.
Pentru electricienii care se califică la montajul și servisarea echipamentelor de energie regenerabilă, câștigurile sunt și mai mari. Școala costă 1.200 de lei și durează 6 luni.
Orice absolvent de 10 clase poate accesa un curs de calificare al căruit preț variază între 1.200 și 1.500 de lei, în funcție de furnizor. Plata cursului se achită, de regulă, integral în numerar la sediul organizatorului sau în patru rate, cu un avans de 25%. La terminarea cursului, absolvenții vor dobândi competențe prin unități de formare tehnică generală, dar și abilități specifice în funcție de specializare.
Locul de muncă din România unde poți câștiga lejer aproape 1.000 de euro lunar există. Nu se cer studii superioare, însă e nevoie de experiență. Despre ce domeniu este vorba? Se fac angajări pe bandă rulantă. Cei care își caută un loc de muncă pot să îl găsească acum și fără studii superioare. Și din fericire, o mulțime de giganți din România, dar și din străinătate, ies la înaintare cu oferte cât se poate de tentante.
Salariile profesorilor cresc cu 20%. Formula de calcul prin care veniturile dascălilor se majorează
Locul de muncă din România unde poți câștiga lejer aproape 1.000 de euro lunar este în domeniul auto. Se caută persoane pentru postul de electrician auto, vopsitor, dar și tinichigiu. Iar salariile oferite sunt unele cât se poate de tentante.
Pe portatul eJobs există mai multe anunțuri de angajare în acest sens. Locul de muncă din România unde poți câștiga lejer aproape 1.000 de euro lunar este cel de electrician auto.
Conform anunțurilor de angajare, un astfel de post e plătit în medie cu 4.500 de lei lunar. De asemenea, la fel de bine plătit este și postul de tinichigiu. Acesta ajunge să încaseze în jur de 4.300 de lei pe lună.
Un vopsitor pe de altă parte primește în medie un salariu de 4.000 de lei lunar. Iar pentru acestea posturi nu este nevoie de studii superioare, ci doar de experiență în domeniu, posturile fiind disponibile în mai multe orașe din țară.
Locul de muncă din România unde poți câștiga lejer aproape 1.000 de euro lunar nu este însă singurul tentant. Mecanicii auto sunt și ei plătiți destul de bine, dar nu la fel ca electricienii. Conform datelor centralizate, un mecanic are un salariu mediu de 3.800 de lei. De cealaltă parte, un tehnician de diagnoză este plătit în medie cu 3.500 de lei.
„Salariile oferite de service-uri auto variază în funcție de experiență, de specializarea candidaților, dar și de complexitatea reparațiilor. Aceste venituri pot fi mai mari pentru cei care lucrează în service-uri cu un anumit renume în domeniu sau pentru cei care au certificări suplimentare.
Pentru anumite meserii, precum cea de electrician, instalator sau mecanic auto, observăm tot mai frecvent cazuri în care acești specialiști decid să lucreze pe cont propriu. În astfel de situații, veniturile lor pot crește semnificativ, în funcție de numărul de lucrări preluate”, precizează Roxana Drăghici, șefa de vânzări la eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.
Și se pare că posturi disponibile sunt o mulțime. Doar pe platformea eJobs, la momentul actual, există 1.000 de astfel de locuri de muncă fie în domeniul Service, fie în cel de Reparații.
Top cele mai mari şi cele mai mici salarii din economie. IT-ul nu e pe primul loc
Salariul mediu net din România a ajuns la 5.242 de lei pe lună în luna iulie a acestui an, în creştere cu 1,3% faţă de iunie 2024 şi cu 14,8% faţă de iulie 2023, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
„Creşterea salariului mediu net, reflectată în datele INS pentru luna iulie, indică o tendinţă de creştere moderată şi constantă în acest an. Având în vedere contextul economic actual, inclusiv inflaţia uşor ridicată, dar şi măsurile de sprijin guvernamentale şi creşterea productivităţii în anumite sectoare, estimăm că salariile vor continua să crească până la finalul anului 2024, însă într-un ritm uşor încetinit în comparaţie cu creşterile din 2023. Factorii care ar putea influenţa această dinamică sunt fluctuaţiile economice globale, inflaţia, cererea de forţă de muncă în sectoare cheie şi politicile fiscale”, a spus pentru ZF Cătălin Ciupag, branch manager în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman Romania.
Industriile cu cele mai mari salarii sunt cele care se confruntă cu cerere mare pentru specialişti, care necesită competenţe specifice şi care lucrează într-un context cu riscuri şi costuri ridicate.
Astfel, cele mai mari salarii medii nete din economia locală sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului, de 13.052 lei în iulie, şi o creştere anuală 38,2%. De altfel, salariile din acest sector au avut cea mai mare creştere din întreaga economie locală în iulie 2024 faţă de iulie 2023.
Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petroliere. Activitatea necesită infrastructură şi tehnologie costisitoare, precum şi personal cu înaltă calificare pentru operarea şi întreţinerea echipamentelor industriale.
Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari salarii sunt în cele din industria de IT.
Salariul mediu net în acest sector a fost de 11.636 lei în iulie 2024. Activităţile de servicii în tehnologia informaţiei au înregistrat o creştere anuală de 9,9%, un semnal clar de stagnare din partea industriei locale de IT.
„Deşi putem observa o creştere moderată a salariilor până în acest moment, evoluţia salariilor în continuare, per ansamblu, este strâns legată de competitivitatea industriei şi de nevoia de forţă de muncă calificată. Industriile cu cea mai mare cerere de digitalizare şi servicii specializate continuă să aibe cele mai mari salarii din piaţă, în timp ce sectoarele mai tradiţionale sau sezoniere înregistrează creşteri modeste sau chiar stagnări”, a mai spus Cătălin Ciupag.
Podiumul este completat de transporturile aeriene, cu un salariu mediu net de 11.030 lei şi o creştere anuală de 22,1%. Creşterea salariilor din transporturile aeriene arată o revenire clară a industriei după pandemia COVID-19, cu creşterea cererii pentru transporturi internaţionale şi interne.
Salarii de peste 10.000 de lei net au mai fost în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, mai exact de 10.402 lei în iulie 2024. Acest sector a avut o creştere anuală a salariului mediu de 24%, în top zece cele mai mari creşteri salariale din iulie 2024 faţă de aceeaşi lună din 2023.
La polul opus, sectoarele cu cele mai mici salarii din economia locală rămân cele din fabricile de îmbrăcăminte, cele din HoReCa şi cele din tăbăcirea şi finisarea pieilor.
Sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte a înregistrat o creştere de 12,10% a salariilor medii nete, de la 2.724 lei în iulie 2023 la 3.054 lei în iulie 2024. Cel de hoteluri şi restaurante (HoReCa) a avut o creştere de 24,90%, de la 2.546 lei la 3.180 lei, iar tăbăcirea şi finisarea pieilor a înregistrat o creştere de 19%, de la 2.925 lei la 3.478 lei.