Sindicatele din Educaţie şi Guvernul negociază în această lună majorări salariale. Calitatea unui profesor se vede în progresul elevului, în bunăstarea lui şi în deţinerea competenţelor cheie, spun specialiştii. Acum evaluarea profesorilor se face printr-o inspecţie la clasă, cu un caracter general şi birocratic. Profesorilor li se cer mai mult hârtii completate, decât măiestrie didactică, iar rezultatele elevilor nu sunt luate în calcul. Sindicatele din educaţie spun că, pentru o plată diferenţiată, directorii de şcoli ar trebui să aibă un fond suplimentar de salarizare.
Deocamdată sindicatele au obţinut o creştere salarială de 5% din luna septembrie pentru toate cadrele didactice şi sunt în negocieri pentru o nouă majorare.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, recent, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi ”elemente concrete”. Câmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educaţie depinde de Legea salarizării, dar şi de Codul Fiscal.
„Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei.
El a spus că s-a căzut de acord ca discuţiile privind salarizarea în învăţământ să fie reluate în 15 septembrie. „În 15 septembrie vom veni cu elemente concrete”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici.
„Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor”, a spus ministrul Educaţiei.
El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării.
„Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament până la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014”, a spus Cîmpeanu.
CITEŞTE ŞI Miniştrii Plumb şi Teodorovici, chemaţi să dea raportul pe Legea salarizării şi majorările salariale