O salată de roșii este bine-venită oricând. Poate fi mâncată și ca garnitură, și ca fel principal, și ca gustare. Iar atunci când temperaturile cresc peste măsură, uiar organismul digeră greu mâncărurile grele, o salată este cea mai bună opțiune.
Iată cum prepara Radu Anton Roman delicioasa salată de roșii.
Începe prin a tăia roșiile în jumătate și apoi în felii subțiri. Toacă fin verdeața aleasă și adaug-o peste roșiile tăiate. Presară sare și piper peste roșii și verdeață. Adaugă două linguri de ulei și amestecă bine. Dacă vrei să îi dai un plus de gust salatei tale, poți încerca să adaugi unul dintre cele două sosuri specifice regiunilor Olteniei sau Ardealului.
Citeste si Rețetă delicioasă de pârjoale moldovenești. Ingredientele secrete folosite de Radu Anton Roman
Sosul Olteniei
Amestecă toate ingredientele până obții un sos cremos și aromat.
Sosul Ardealului
Amestecă toate ingredientele până obții un sos omogen și delicios.
Pe lângă aceste sosuri, poți adăuga și alte ingrediente precum telemea sau cașcaval ras, boia, ardei iute, ardei grași, castraveți sau gogoșari, în funcție de preferințele tale culinare.
Caracteristicile nutritive ale roșiei fac ca acest fruct sa ofere numeroase beneficii organismului.
Roșiile sunt 94% apă, așa că aportul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).
Dintre compoziția sa nutritivă, se remarcă în principal pentru un macronutrient major: carbohidrații.
„O porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C”, spun specialiștii, potrivit doctorulzilei.ro.
Printre carotenoizii non-provitamina A se numără licopenele a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile de tip pere. Trebuie avut în vedere și gradul de maturitate, întrucât este mai mare la cei maturi. Așadar, aportul acestui nutrienți depinde de metoda de cultivare și de forma de maturare, întrucât este mai mare la cele cultivate în aer liber și maturate pe plantă.
În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de roșie. Aceeași sută de grame de fruct oferă 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu.