Salata de roşii după reţeta lui Radu Anton Roman. Este perfectă pentru zilele caniculare de vară

Roșiile sunt unul dintre cele mai comune alimente din dieta mediteraneană, mai ales că sunt incluse în mai multe rețete, de la o salată la un hamburger sau o tocană. Radu Anton Roman avea o reţetă specială pentru banala salată a verii.
Alina Costache
02 iul. 2023, 15:15
Salata de roşii după reţeta lui Radu Anton Roman. Este perfectă pentru zilele caniculare de vară

Salata de roşii poate fi servită atât ca fel principal atunci când nu mai ai timp să gătești un alt preparat, cât și ca garnitură pentru o friptură sau alte mâncăruri. De asemenea, această salată este foarte sănătoasă deoarece conține numai legume. În plus, roșiile se găsesc, în această perioadă, pe toate tarabele din piețele din România și au cel mai bun gust pe timpul verii.

Rețeta de salată de roșii a lui Radu Anton Roman este foarte ușor de făcut și vei avea nevoie doar de câteva lucruri. Pe lista ingredientelor necesare pentru cea mai bună salată de vară se află, bineînțeles, roşiile bine coapte şi tari, mărar sau cimbru, sare și piper, după gust. De asemenea, poți adăuga și două linguri de ulei pentru mai mult gust.

Rețeta lui Radu Anton Roman pentru salata de roșii

Pentru început, vei tăia roșiile în două și după în felii subțiri. Toacă verdeața pe care o vei folosi și adaug-o peste roșiile tăiate. Presară sare și piper. Ulterior, poți turna și uleiul. Amestecă până când sala de roșii este legată. În cazul în care vrei ca salata ta să aibă un gust și mai bun, poți să încerci să folosești un sos specific Olteniei sau Ardealului. Pentru sosul Oltenia vei avea nevoie de: două linguri ulei, sare, piper, verdeaţă și cinci căţei usturoi pisat pastă sau mai puţin, dacă acest ingredient nu este pe placul tău.

Toate ingredientele pentru salata de roşii le vei amesteca până când vei obține un amestec cremos. Pentru sosul specific Ardealului, vei avea nevoie de: două linguri ulei, o lingură oţet, sare, piper, o ceapă roşie și verdeaţă. Toate ingredientele le vei amesteca foarte bine până când se vor omogeniza. De asemenea, în aceste sosuri mai poți adăuga telemea sau caşcaval ras, puţină boia, un ardei iute tocat, ardei graşi, castraveţi și gogoşari, în funcție de preferințe.

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii zilnic. Mihaela Bilic adaugă un ingredient care îţi salvează silueta

Este bine să consumi roşii în această perioadă, dar mare atenţie la combinaţii. Roșiile sunt unul dintre cele mai comune alimente din dieta mediteraneană, mai ales că sunt incluse în mai multe rețete, de la o salată la un hamburger sau o tocană.

În plus, există mai multe soiuri de roşii: cireșe, cărnoase, pare și rotunde, iar fiecare dintre ele este destinată unui tip de preparat, ceea ce îl face să se potrivească gustului majorității oamenilor, atât adulților, cât și copiilor.

Greşeala banală pe care o fac toţi românii. De ce e bine să eviţi combinaţia roşii-castraveţi

Caracteristicile sale nutritive fac ca acest fruct sa ofere numeroase beneficii organismului. În plus, roșiile pot fi achiziționate pe tot parcursul anului din legume și supermarketuri, deși sunt recoltate în mod natural în lunile de vară , mai ales la sfârșitul acestui sezon.

Caracteristicile nutriționale
Roșiile sunt 94% apă, așa că aportul lor caloric este scăzut, aproximativ 22 kcal la 100 de grame de produs comestibil, așa cum indică Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN).

Dintre compoziția sa nutritivă, se remarcă în principal pentru un macronutrient major: carbohidrații. Cu toate acestea, merită să subliniem unele dintre vitaminele sale.

Conținutul roșiilor de vitamina A este remarcabil
„O porție de roșie acoperă 61% din aporturile recomandate de vitamina C”, spun specialiștii, potrivit doctorulzilei.ro.

Printre carotenoizii non-provitamina A se numără licopenele a căror cantitate depinde de soiul cultivat. Mai exact, acest nutrient este mult mai mare în roșiile de tip pere. Trebuie avut în vedere și gradul de maturitate, întrucât este mai mare la cei maturi. Așadar, aportul acestui nutrienți depinde de metoda de cultivare și de forma de maturare, întrucât este mai mare la cele cultivate în aer liber și maturate pe plantă.

În ceea ce privește mineralele, se remarcă aportul de potasiu, care este de 290 mg la 100 de grame de produs comestibil . În aceeași cantitate de produs, oferă 27 mg de fosfor și un total de 11 mg de calciu.

Un fapt curios despre roșie este că, atunci când este zdrobită sau gătită, precum și gătită cu ulei, absorbția licopenului în organismul nostru este îmbunătățită considerabil .

Nutriționistul Mihaela Bilic explică: De ce e mai bine să mănânci pâine la salata cu roșii și brânză

Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică de ce e mai ibne să mâncăm o felie de pâine la salata de roșii cu brânză.

Este sezonul roșiilor și o salată de roșii cu brânză este o alegere excelentă în acest sezon. Medicul nutroționist Mihaela Bilic însă spune că o felie de pâine este binevenită la acest meniu.

Silueta bine cu pâinică se ține. Mihaela Bilic desființează mitul. Ce mâncăm la salata de roșii cu brânză
„La roșie nu avem porții. Fiind o legumă, chiar dacă ea e un fruct din punct de vedere botanic, nu avem nici măcar fructoză”, a spus Bilic. În ceea ce privește salata de roșii, medicul spune că poate fi o mâncare sănătoasă, dar depinde cât ulei și câtă brânză adăugăm în salată. Porția zilnică de ulei ar trebui să fie de doar două linguri pe zi, în timp ce porția zilnică de telemea ar trebui să fie între 70 și 100 de grame.

„Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata, dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a spus Bilic.

Dieta cu supă de roșii – Scapi de trei kilograme în doar o săptămână. Iată cum ar trebui să arate meniul pentru fiecare zi
„Brânza o putem mânca cu ușurință, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură și dacă nu punem lângă ea niște legume și un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză. Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți.

Roşii ţuguiate, pericol pentru sănătate? Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice
Nu putem spune că pâinea îngrașă, atâta vreme cât pâinea are 250 de calorii pe suta de grame, maximum, iar brânza poate să ajungă până la 300. La 100 de grame de brânză volumul este mic, ne poate păcăli. În schimb, la 100 de grame de pâine putem avea chiar o baghetă. Dacă nu le punem împreună, să ne săturăm un pic mai repede, riscăm să mâncăm tot calupul de brânză”, a mai spus Bilic.

Salata de roşii românească bate salata grecească. Mănâncă delicios fără să porneşti aragazul. Reţeta perfectă de salată de roşii

Salata de roşii românească este în topul celor mai bune salate de vară din lume. În anotimpul călduros, ai la dispozitie o multime de retete deloc dificile, dar totodata gustoase si hranitoare, pe care le poti prepara fara sa aprinzi cuptorul sau aragazul. Incearca salata de roşii şi nu vei regreta, este una de top!

GolfSupport.com a folosit o bază de date internă de 12.000 de feluri de mâncare din Taste Atlas pentru a afla primele 50 din cele mai populare feluri de mâncare din Europa. Selecţia a privit salatele din primele 20 de ţări europene cu cel mai mare PIB (2020). Valoarea nutriţională din fiecare fel de mâncare a fost, de asemenea, colectată prin RecipeDB.

După salata de roşii urmează salata grecească Horta (53,8 calorii), cu doar 2 g de grăsimi, 3,5 g de proteine şi 8,5 g de carbohidraţi. Pe locul trei se află salata de orez spaniolă, Ensalada Sevillana; cu 57 de calorii pe porţie, cu 2g grăsimi, 3g proteine şi 8g carbohidraţi, urmată de Surówka Z Buraków (salată de sfeclă) din Polonia şi de Poland Okurkový salát (salată de castraveţi) din Cehia.

Huzarensalade

, o salată olandeză de cartofi, este salata cu cele mai multe calorii, avînd şi cel mai mare conţinut de grăsime (52,2 g). Nu prea în urmă este Salata Panzanella, formată în principal din pâine, cu 491,2 calorii (7,4 g de grăsimi şi 5,3 g de carbohidraţi). De asemenea, conţine 94,5 g de proteine. Pe locul trei, Insalata di riso contine 484 de calorii pe porţie, acest fel de orez are 31,6 g de grăsimi, 30,4 g de proteine şi 21,9 g de carbohidraţi.

Salatele greceşti au doar 123,5 calorii pe porţie, rezultand in cel mai scăzut conţinut caloric din toate felurile de mâncare din acest studiu. Mâncarea grecească are un conţinut mediu scăzut de grăsimi (7,2 g), proteine (3,5 g) şi de carbohidraţi (13,5 g).

Norvegia este pe locul al doilea, la doar 8,7 calorii distanţă faţă de primul loc, cu o medie de 132,2 calorii pe fel de mâncare, iar pe locul al treilea este Polonia, cu o medie de 136,1 calorii şi se situează la nivelul mediu inferior pentru toate celelalte conţinuturi nutriţionale; grăsimi (7,7 g), proteine (4,3 g), carbohidraţi (14,1 g).

Cu un singur fel de mâncare în top 50 (Huzarensalade), Olanda are cel mai mare conţinut mediu de calorii – 547. Salatele olandeze au, de asemenea, cel mai ridicat conţinut mediu de grăsimi, cu 52,2 g.

Italia este pe locul doi, cu mâncărurile sale care conţin în medie 408 de calorii. De asemenea, ocupă primul loc pentru cel mai mare conţinut mediu de proteine, la 45,1 g pe fel de mâncare!

Cu o medie de 385 de calorii pe fel de mâncare, Portugalia ocupă locul al treilea loc pentru cel mai mare conţinut de calorii. De asemenea, se clasează cel mai ridicat pentru conţinutul mediu de carbohidraţi, 64,3g. Cu toate acestea, felurile de mâncare portugheze sunt unele dintre cele mai scăzute medii pentru conţinutul de grăsime, la doar 6,1 g.

Salata de roşii – secretul pentru cea mai sănătoasă reţetă

Salata de roşii parev ulor de realizat, dar, dacă punem în ecuaţie şi silueta, situaţia se schimbă. Gustul roşiilor româneşti nu este tocmai o legendă. Dar chiar şi aşa, roşiile trebuie alese cu grijă şi din surse cât mai naturale. Adică, dacă roşiile pe care le cumpăraţi au urme de pământ şi nu au o formă perfectă bucuraţi-vă. Cu siguranţă, se va simţi gustul razelor de soare atunci când muşcaţi cu poftă.

Să nu uiăm că o lingură de ulei are 100 kilocalorii, cam cât o bucăţică de carne slabă la grătar. De aceea, ideal este să putem folosi o linguriţă de ulei combinat cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă de exemplu. Se ştie, uleiurile cele mai sănătoase sunt cele presate la rece – ulei de măsline extravirgin, ulei de nucă, ulei din seminţe de in sau ulei din seminţe de cânepă. Noi am încercat salată de roşii şi cu ulei de seminţe de dovleac presat la rece şi a avut o aromă deosebită.

De asemenea, sarea este un condiment foarte preţios din care este suficient să puneţi un vârf de cuţit la un bol mare de salată. Cu cât ingredientele folosite sunt mai proaspete, nu veţi simţi nevoia de sare. Consumul exagerat de sare poate duce în timp la formarea hipetensiunii arteriale. Sarea pentru care nutriţioniştii se jură cum mâna pe biblie este sarea de mare simplă.

Din salata de roşii, ceapa este ingredientul magic. O spun chiar şi cei care nu mănâncă ceapă, gustul pe care ceapa îl lasă în zeama salatei de roşii este magic. Ceapa roşie este binecunoscută pentru proprietăţile sale antioxidante puternice. Folosiţi-o. Şi ceapa verde reprezintă o opţine excelentă pentru salata de roşii, dacă o aveţi la îndemână, scrie csidro.

Salata de roşii – cu brânză sau fără? Cu sau fără pâine?

O altă întrebare care se pune des în lumea celor care vor să mănânce sănătos este ”Salata de roşii şi brânza îngraşă?”. Ei bine, ca de fiecare dată există zeci de termeni ai unei ecuaţii ce are ca rezultat îngrăşarea sau slăbirea. În general, brânza şi roşiile fac parte din combinaţiile bune de alimente. Iar dacă adăugaţi câteva bucăţele de brânză salatei de roşii, va fi mai consistentă şi veţi simţi mult mai târziu senzaţia de foame. Pâinea obţinută din făină integrală este o opţiune bună pentru salata de roşii. Evident, cu cât mâncaţi mai multă pâine, cu atât aportul caloric creşte. Poftă bună!

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!