Salată de vinete cu maioneză, feerie în cerul gurii, cea mai simplă și rapidă rețetă pentru weekend

Salata de vinete cu maioneză este combinația perfectă de gust și textură care va cuceri cu siguranță toate papilele gustative. Gustoasă și ușor de preparat, salata de vinete coapte cu maioneză este alegerea perfectă pentru o masă delicioasă și sănătoasă!
Filip Stan
01 iul. 2023, 08:03
Salată de vinete cu maioneză, feerie în cerul gurii, cea mai simplă și rapidă rețetă pentru weekend

Cum prepari salată de vinete cu maioneză

1. Se coc vinetele la grătar, pe aragaz sau în cuptor. Se lasă să se răcească și se curăță de coajă. Se lasă la scurs.

2. Vinetele coapte se toacă pe un tocător de lemn, cu ajutorul unei ustensile din lemn sau oțel inoxidabil.

3. Ceapa tocată mărunt se amestecă cu vinetele coapte într-un castron de plastic.

4. Se adaugă ouăle fierte tăiate.

5. Separat se amestecă maioneza, muștarul și uleiul.

6. Amestecul de maioneză și muștar se adaugă peste salată și se amestecă bine.

7. Se condimentează cu sare și piper, după gust.

8. Salata de vinete cu maioneză se savurează pe felii de pâine proaspătă, alături de o salată de roșii.

Mihaela Bilic a explicat care este secretul pentru o salată de vinete cu adevărat delicioasă

Mihaela Bilic a explicat că există mai multe etape care trebuie parcurse pentru a se obţine o salată de vinete delicioasă, dar şi fără multe grăsimi. De la modul în care sunt copate vinetele şi până la finalul preparării produsului sunt mai multe ponturi pe care este bine să le urmaţi.

Citeşte şi „Licoarea minune” cu care să înlocuiești cafeaua. 4 motive pentru care ceaiul verde îți va schimba viața definitiv

„Care este secretul pentru o salată de vinete reușită? Ei bine, sunt mai multe. În primul rând, trebuie să coacem vinetele direct în flacără. Apoi le curățăm și le lăsăm bine la scurs, ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute. Ulterior, le tocăm pe un tocător de lemn, cu un cuțit de ceramică, să nu se oxideze, și…surpriza! Adăugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei de floarea soarelui, să nu schimbe gustul.”, a precizat Mihaela Bilic.

Citeşte şi Dacă mesteci gumă, riști să pățești asta. Pericolul ascuns în spatele acestui obicei

Marele secret pentru a obţine o salată de vinete albă, delicioasă, dar şi cu puţine grăsimi, constă în frecarea vinetelor, nu în adăugarea de ulei, aşa cum fac mulţi dintre români.

“Vreți o salată de vinete delicioasă și dietetică? Atunci secretul stă în frecare. Ce vreau să spun cu asta? Noi, românii, avem tendința să punem așa de mult ulei în salata de vinete că până la urmă ne iese o maioneză.Cu un linguroi pe măsură, frecați-le cinci până la zece minute”, a explicat Mihaela Bilic.

 

Salată de vinete, reţeta secretă a lui Radu Anton Roman. Ingredientul care face diferenţa

Salata de vinete este un adevărat deliciu culinar. Foarte aromată și extrem de gustoasă, va cuceri orice mofturos în materie de mâncare. Această rețetă de salată de vinete se prepară foarte simplu, este extrem de gustoasă și orice musafiri sau membru al familiei o va aprecia. Este un preparat numai bun pentru zilele de vară când nu prea ai chef să gătești ore întregi, iar servit rece de la frigider este o minunăție. Odată încercată această rețetă, o vei face la nesfârșit. Iată cum se prepară.

Iată ce nota Radu Anton Roman despre acest preparat: „Șocant de gustoasă, salată de vinete e aperitivul aproape zilnic al unui anotimp românesc inexistent: vara-toamna.

Adusă în Europa de arabi, vânăta este la noi una din cele mai importante legume ale sfârșitului verii și o vedetă omniprezentă a „borcaniadei” de toamnă: vinete tocate la congelator, vinete sărate la borcan, salată de vinete și zacuscă, vinete împănate în suc de roșii, în ulei etc”.

Salata de vinete a lui Chef Florin Dumitrescu. Greşeala majoră pe care o face toată lumea când coace vinetele VIDEO
Salata de vinete. Ingrediente: 1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi), 1 pahar untdelemn, 1 ceapă roșie, mare tare, 1 lingură oțet mere, 2 roșii coapte, sare, piper.

Salata de vinete. Mod de preparare: Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părțile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează și se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puțin un ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un șuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oțetul.

Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puțin câte puțin, până se-ntăreşte și se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oțet (piper, dacă mai e cazul). Se ornează cu felii de roșii.

Salata de vinete dietetică şi delicioasă. Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare sănătoasă în weekend

Salata de vinete. Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână și 3-5 căței de usturoi pisat. Vinetele scurse și tocate pot fi gătite și cu maioneză.

După ce au fost curățate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenușuri ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriță piper măcinat, 1 lingură smântână de frișcă și 3 căței usturoi.

 

Salata de vinete a lui Chef Florin Dumitrescu. Greşeala majoră pe care o face toată lumea când coace vinetele VIDEO

Salata de vinete este cu siguranţă una dintre vedetele verii pe orice masă, fie că este vorba de întruniri de familie sau ieşiri la restaurant. Chef Florin Dumitrescu îşi aminteşte cu drag cum făcea 30-40 kg de vinete zilnic şi a împărtăşit secretul unei salate de vinete perfecte cu fanii emisiunii Chefi la cuţite.

Salata de vinete dietetică şi delicioasă. Secretul Mihaelei Bilic pentru o gustare sănătoasă în weekend

„La începutul meseriei de bucatar am avut o perioadă în care făceam 30-40 de kg de vinete zilnic. Evident, le făceam pe grătar, le scurgeam în sita de plastic, le tocam de mână cu un satâr de lemn și nu le puneam decât lângă roșii proaspete și pâine prăjită. Doamne, câte vinete am reușit să coc în perioada aceea!!! Și astăzi, dacă simt miros de vinete coapte, nu îmi amintesc decât de diminețile în care porneam grătarul și mă apucam să coc vinete”, îşi aminteşte Chef Florin.

Citeşte şi Reţeta de zacuscă cu o vechime de peste 100 de ani. Puţine gospodine o cunosc

Pentru că are o experienţă atât de mare în prepararea salatei de vinete, chef Florin Dumitrescu a fost de acord să ne spună secretul lui.

Salata de vinete. Ingrediente (pentru 6 porții)

2 kg vinete

sare (după gust)

piper (după gust)

3 cepe (tocate mărunt)

450 ml ulei de floarea soarelui

Pregătire salata de vinete

Vinetele se spală bine și se șterg cu un prosop uscat. Se încinge grătarul, după preferințe sau posibilități, pe cărbuni sau cel de pe aragaz și se așează vinetele. Se întorc de pe o parte pe alta evitând să se ardă. Când încep să pocneasca și să elimine apa, neapărat trebuie întoarse sau verificate dacă sunt gata.

După ce sunt coapte, trebuie curățate foarte bine de coajă și lăsate la scurs într-un vas de plastic sau de lemn. Evitati contactul cu orice fel de metal, astfel nu vor oxida. Se lasă la scurs până ce vinetele nu mai au apă. Vinetele nescurse vor fi foarte iuți și amare.

Salata de vinete delicioasă. Ce ingredient trebuie să pui neapărat, secretul reţetei perfecte

Când sunt scurse, se pot toca cu ajutorul unui satâr de lemn, evident pe un tocător de lemn sau din plastic. Se toacă mărunt, mărunt, acesta fiind și cel mai bun moment să ne dăm seama dacă vinetele sunt scurse cum trebuie. Vinetele tocate se combină cu ceapa tocată foarte mărunt.

Vezi şi

Vă recomand să tăiați ceapa la cuțit, fără să o băgați la blender, cutter sau oricare alt aparat electrocasnic, deoarece astfel evitam să lase apă. Se amesteca bine cu o lingură de lemn si se toarnă ulei de floarea soarelui în fir subțire. Procesul de emulsionare pe care îl folosim la maioneză este similar cu amestecarea salatei de vinete. Vânăta și ceapa încorporează uleiul și se umflă datorită aerului.

Se adaugă sare și piper după gust. Aceasta este salata de vinete pe care ador să o gătesc vara. O gătesc în cantități industriale pentru că ăsta îmi este obiceiul și pregătirea, dar promit să o împart mereu cu cei dragi și, de ce nu, cu vecinii!

De ce nu ar trebui să înțepi niciodată vinetele când le coci. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

Vinetele sunt o adevărată delicatese, indiferent dacă sunt coapte pe aragaz, la grătar sau la cuptor. Gospodinele gătesc mereu vinete și există zeci de rețete, însă cea mai mare greșeala pe care acestea o fac este să înțepe legumele. Atunci când alegeți vinetele pentru copt, cele mai bune sunt cele ferme, cu coaja lucioasă și neagră. Ele nu trebuie să prezinte defecte vizibile sau porțiuni moi, nu trebuie să fie foarte tari, dar nici fleșcăite.

Acum există pe piață vinete fără sâmburi, cu un miez alb care nu este deloc amar. Acestea sunt cele mai bune pentru copt. Pe de cealaltă parte, există și vinete care nu sunt bune pentru copt, precum cele de dimensiuni mici. Ele sunt mai bune pentru gătit.

Greşeala pe care românii o fac în bucătărie când prepară salata de vinete. Cum să coci perfect leguma pentru o salată pufoasă!

Există trei variate de a prepara vinetele: pe aragazul sau plita, cuptorul și grătarul cu jar. Ei bine, doar două dintre cele trei aduc un rezultat bun. Gustul vinetelor deosebit de obține prin carbonizarea cojii, iar pentru a putea face acest lucru este nevoie de foc mare.

Atunci când le gătiți, este bine de știut că vinetele nu trebuie înțepate sau crestate înainte de coacere, deoarece prin acele mici orificii va curge zeama.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'