Salata de vinete este iubită de foarte mulți români, fie că vorbim despre varianta cu maioneză sau despre rețeta de post. Totuși, există o rețetă de care oamenii au uitat, chiar dacă este absolut delicioasă. Un ingredient secret o să te facă să te lingi pe degete!
Zacusca pentru leneşi: Nu trebuie să coci vinete şi ardei. O reţetă delicioasă, gata în cel mult o oră
În rândurile următoare, am pregătit o rețetă care a aparținut regretatului gastronom Radu Anton Roman. Rețeta a fost publicată în cartea sa de bucate „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Rețetă pentru salata de vinete
Ingrediente:
– un kg vinete;
– un pahar de untdelemn;
– o ceapă roşie;
– o lingură de oţet de mere;
– două roşii coapte;
– sare și piper (după preferințe);
Mod de preparare:
Începem prin a pune vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Le curăţăm imediat de cojile arse, le sărăm şi le lăsăm la scurs.
Între timp, tocăm mărunt ceapa, apoi spălăm cubulețele mici în apă rece pentru a scăpa de amăreala oxidată. Amestecăm apoi ceapa cu oţetul de mere.
Tocăm vinetele până opținem o formă de pastă, apoi adăugăm treptat ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă compoziția. La final, adăugăm ceapa amestecată cu oțetul de mere.
Vinetele se combină cu maioneza făcută din două gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
Ce trebuie să faci obligatoriu ca să nu te îngrași de la salata de vinete
Dacă nu dorești totuși să îți sabotezi abdomenul plat pentru care ai muncit atât de mult timp, nicio problemă. Ne-am gândit că printre cititorii noștri există și femei îngrijorate pentru silueta lor.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce trebuie să facem, astfel încât să nu ne fie afectată dieta când mâncăm salată de vinete. Potrivit informațiilor transmise de aceasta, trebuie să fim foarte atenți la cantitatea de ulei utilizată și la cât de mult amestecăm salata de vinete.
„Vreți o salată de vinete delicioasă și dietetică? Atunci secretul stă în frecare. Ce vreau să spun cu asta? Noi, românii, avem tendința să punem așa de mult ulei în salata de vinete că până la urmă ne iese o maioneză. Ei bine, coaceți vinetele în flacără, lăsați-le la scurs, ca să iasă din ele zeama aceea iute. Apoi tocați-le, puneți-le într-un castron adânc.
Rețetă de clătite cu vinete. Cum să prepari cea mai delicioasă mâncare de post! Secretul pe care trebuie să îl știe toate gospodinele
Cu un linguroi pe măsură, frecați-le cinci până la zece minute.Ce punem în interior? Un gălbenuș de ou și cinci-șase linguri de ulei. Așa de puțin ulei, care culmea, se va transforma pe măsură ce frecăm, amestecăm. Atunci, în final, nu veți avea o salată de vinete, ci spumă de vinete: albă, pufoasă, aerată, cu puțin ulei și, vă promit, delicioasă. Gata, în varianta asta vă puteți permite și o bucățică de pâine. Încerca-ți, dacă nu mă credeți”, a explicat Mihaela Bilic.
Cea mai gustoasă salată de vinete. Cât se lasă la scurs după coacere, secretul preparatului delicios
Reţeta delicioasei salate o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Ingrediente:
1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi)
1 pahar untdelemn
1 ceapă roşie
1 lingură oţet mere
2 roşii coapte
sare, piper, după voie
Mod de preparare:
Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un tocător înclinat, cel puţin 1 ceas. Se toacă mărunt ceapa, se spală iute într-un şuvoi de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată) se scurge bine de tot. Se amestecă ceapa cu oţetul. Se toacă vinetele pastă, apoi pasta asta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă. Se adaugă sosul de ceapă cu oţet. Se ornează cu felii de roşii.
Taine: se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisaţi. Vinetele scurse şi tocate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).