Salata de vinete este un preparat cu foarte multe calorii. Iată cum pot fi preparate, într-un mod mult mai sănătos, această legumă delicioasă. Există o varietate de peste 20 de soiuri și culori, ce mai gustoasă și mai des folosită fiind varianta violet.
Se consumă cel mai mult sub formă de salată și face parte, alături de brânza cu roșii, din identitatea noastră culinară. Salata de vinete cucerește papilele gustative ale oricui. Vânăta nu este iubită doar de români, ci a devenit și un simbol al bucătăriei mediteraneene.
Citește și: Ghebe marinate la borcan! Rețeta de ciuperci murate pentru iarnă cu care bunicile din Bucovina fac ravagii
Coaptă, tocată mărunt și frecată cu ulei și puțină ceapă, aceasta e rețeta românească. Același preparat este numit pompos în Franța, iar cu o linguriță de pastă de susan avem varianta libaneză – Baba Ganous.
În Maroc, crema de vinete are chimen, coriandru și ardei iute, se numește Zaalouk și se mănâncă cu lipie. Putem prepara și chipsuri de vinete, crocante și gustoase precum cele de cartofi.
Rețetele delicioase nu se opresc aici. Mai avem și Parmigiana di melazane, un fel de lasagna cu straturi consistente de vinete, mozarella, sos de roșii și parmezan, dar și Ratatouille, o tocană de legume în care vinetele sunt ingredientul principal.
Citește și: Rețetă de suc de roșii cu morcov și ardei capia! Secretul bunicii din Moldova care te va da pe spate
Vinetele pot fi și o garnitură foarte bună pentru carne, în special pentru pula de miel. Tăiate în felii groase, rumenite în ulei și puse la borcan cu oțet, usturoi și mărar, sunt o variantă delicioasă de murături.
Cât despre valoarea nutritivă, e bine de știut că este o legumă bogată în apă, fibre și antioxidanți și are doar 30 de calorii/100 grame. Totuși, e bine să nu exagerăm cu uleiul, deoarece ceea ce numim noi salată de vinete este de fapt o maioneză plină de ulei, ne spune nutriționistul Mihaela Bilic.