Salata de vinete românească. Specialiștii spun că vinetele sunt niște legume extrem de gustoase, sănătoase și fără calorii. Și bucătarii au o părere asemănătoare, iar ei au dezvăluit cea mai gustoasă rețetă. Se prepară foarte repede și cu puține ingrediente.
Ingrediente:
Salata de vinete românească. Cum se prepară
Bucătarii spun că această rețetă ajunge pentru 4 persoane. Este indicat să fie fără maioneză, fără adaus de ou, numai vinete coapte, sare, ulei şi zeamă de lămâie. Specialiștii îți recomandă să alegi doar ulei de floarea soarelui sau de rapiță.
Primul pas în prepararea salatei este coacerea vinetelor. Vinetele se coc prin contact cu o suprafaţă încinsă sau chiar cu flacăra, până când coajă li se carbonizează şi miezul devine moale, care miez se vă înmuia şi dacă puneţi vinetele în cuptor, dar degeaba, vinetele nu vor avea gustul de afumat, de copt, care ne place atât de mult. Aşadar, coaceți vinetele pe o plită încinsă, pe grătar, pe disc, în jar etc., întorcându-le de jur împrejur că să se coacă bine. Coaja trebuie sfărâmată cu o furculiţa lăsând loc aburilor şi lichidului să se scurgă, altfel vinetele pot exploda cauzând accidente.
Când vinetele sunt bine coapte, se scot de pe grătar (plită, jar etc.) şi se aşează într-o sită aşezată deasupra unui vas de colectare, se presară cu puţină sare şi se acoperă cu un capac. Se lasă să se răcească complet, timp în care se vor scurge de lichidul amărui pe care îl conţin. Vinetele se curată bine de coajă, eliminând orice urme de arsură.
Nu trebuie alese cuţite de metal, ci instrumente din lemn, material plastic sau ceramică, în caz contrar, vinetele se vor înegri în urmă oxidării. Tot cu instrument nemetalic, se toacă vinetele bine de tot. Unele persoane dau vinetele la procesorul de alimente, folosind cuţitul de plastic.
Tipurile de salată de vinete
Pentru salată de vinete natur se adaugă ulei turnând în fir subţire în timp ce se freacă bine cu o lingură de lemn, învârtind într-un singur sens. Vinetele au capacitatea de a absorbi o cantitate mare de grăsime, aşa încât vor deveni alifioase, cremoase. După încorporarea uleiului se pune ceapă tocată foarte fin, sare după gust şi zeamă de lămâie.
Pentru salată de vinete cu maioneză, se adaugă peste vinetele tocate ceapă fin tocată şi 2-3 linguri cu vârf de maioneză, se amestecă şi se potriveşte gustul cu sare şi zeamă de lămâie după gust, potrivit timpul.md