Salata de vinete românească sau arăbească, care este preferata ta? Gustul aromat și textura ușor cremoasă promit un răsfăț pe cinste, fie că o servești ca aperitiv la ocaziile speciale sau ca gustare rapidă.
Salata de vinete inspirată de bucătăria românească se prepară simplă sau cu maioneză în funcție de gusturi. Aroma vinetelor merge completată foarte bine cu ceapă sau usturoi, ingredientele de nelipsit care conferă salatei mai multă savoare. Pentru rețeta libaneză de salată, numită și Baba Ganoush, trebuie să folosești neapărat tahini și usturoi.
Salata de vinete românească este un preparat tradițional iubit în România și în alte țări din Europa de Est. Ingrediente de bază includ vinete coapte, ceapă, ulei vegetal, sare și piper. Un aspect important al acestei rețete este coacerea vinetelor direct pe flacără sau în cuptor, care adaugă un gust afumat și profund. De obicei, salata de vinete românească nu conține condimente sau arome exotice, permițând aromei naturale a vinetelor să strălucească.
Salata de vinete arăbească, cunoscută sub numele de „baba ghanoush” sau „mutabbal,” este un preparat popular în țările arabe și în întreaga regiune mediteraneană. De asemenea, folosește vinete coapte ca ingredient principal, dar aportul deosebit vine de la un ingredient special: tahini. Tahini este o pastă făcută din semințe de susan, măcinate și ulei de susan, care adaugă o textură bogată și un gust ușor de nuci, dar cremos. În plus, la salata de vinete arăbească se mai folosesc ingrediente precum iaurt, suc de lămâie, usturoi și pătrunjel.
Vinetele se pot rumeni în cuptor, pe grătar, pe jar sau pe flacăra aragazului. Dacă le coci direct pe ochiul aragazului, trebuie să folosești folie de aluminiu.
Recomandăm să dai focul tare și să le rumenești pe fiecare parte timp de 10 minute. Trebuie să le coci până când miezul lor devine moale, iar coaja se carbonizează.
După ce s-au făcut, îți recomandăm să le lași la scurs într-o strecurătoare, după care le poți toca cu un cuțit din oțel inoxidabil ca să nu se înnegrească.