Salata, roșiile și mărarul din serele din România sunt pline de pesticide. Raport îngrijorător al celor de la Autoritatea Națională Fitosanitară

Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume. Astfel că, din cele 1.323 de probe de legume, 531 au avut reziduuri de pesticide.
Alina Costache
13 mart. 2024, 15:34
Salata, roșiile și mărarul din serele din România sunt pline de pesticide. Raport îngrijorător al celor de la Autoritatea Națională Fitosanitară

Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate. La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.

”Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – București și 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Târgu Mureș”, informează Viața Satului, pe pagina de facebook a emisiunii.

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), analizele efectuate de laboratorul din București au relevat că ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”.

Citește și: Sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii naturale, fără strop de chimicale. Laptele, usturoiul și bicarbonatul de sodiu, cei mai buni aliați în grădină și solare

Din cele 1.323 probe de legume analizate la București, 531 probe (40,1% ) au avut reziduuri de pesticide: 504 probe cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 27 de probe cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mărarul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 p din 96 ) și tomatele, 64% ( 259 p din 403 ). Reziduurile de pesticide întâlnite în legume sunt, în special: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Reziduurile de pesticide detectate în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.

Probele neconforme au fost: 7 probe de tomate, 5 probe de mărar, 4 probe de ardei, 4 probe de spanac, 3 probe de țelină cu frunze, o probă de ceapă verde, o probă de pătrunjel cu frunze, o probă de castraveți cornișon și o probă de fasole boabe ). În aceste probe au fost depistate reziduuri de: carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos ( interzis ), clorpirifos-metil ( interzis ), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen, tiametoxam.

Județele arondate fitosanitar laboratorului din București sunt: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, București.

Citește și: Au apărut primele roşii româneşti. Preţuri colosale pentru „trufandalele autohtone” în supermarketuri

Legumele pline de pesticide ne expun la cancer și leucemie

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine. Potrivit medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Locul din România unde a nins în luna iulie. S-a depus inclusiv un strat subțire de zăpadă
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
INHGA emite Cod galben de inundații pentru 25 de județe
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?