Salata verde este bogată în luteină, betacaroten, vitamina C, Vitamina K, calciu, acid folic şi fier. Vitamina K este benefică pentru sănătatea sângelui şi ajută la prevenirea cheagurilor de sânge.
Salata verde mai conţine şi alţi nutrienţi precum vitamina A, vitamina B6, licopen, potasiu. Conţine şi alcaloide, responsabile pentru efectele terapeutice ale salatei verzi.
Beneficiile consumului de salată
Ajută în curele de slăbire. Salata verde este ideală pentru persoanele care urmează cure de slăbire, deoarece conţine foarte puţine calorii. Are şi un conţinut mare de apă, care ajută la hidratarea organismului. De asemenea, salata verde conţine şi fibre, care ajută digestia şi conferă saţietate.
Luptă împotriva bolilor. Salata verde conţine cantităţi mari de betacaroten, un antioxidant puternic, ce luptă împotriva bolilor. Anumite afecţiuni precum cataracta, infarctul sau cancerul pot fi prevenite sau tratate prin consumul regulat de salată verde.
De ce să mănânci varză. Zece beneficii pe care această legumă le aduce sănătăţii
Previne cancerul. Alimentele bogate în vitamina A şi C ajută la prevenirea cancerului. Salata verde conţine cantităţi mari din aceste vitamine, astfel că poate fi consumată cu încredere şi inclusă în meniul tău zilnic.
Tratează constipaţia. Salata verde este ideală pentru tratarea constipaţiei. Conţine mari cantităţi de fibre alimentare care stimulează funcţia intestinelor şi digestia. Salataverde este benefică şi pentru tratarea indigestiilor, artritei, colitei şi problemelor circulatorii.
Ajută la regenerarea ţesuturilor. Salata verde este bogată şi în magneziu, care joacă un rol important în regenerarea ţesuturilor, nervilor, celulelor cerebrale şi musculare.
Previne şi îndepărtează durerile de cap. Sucul de salată verde amestecat cu ulei de trandafir, aplicat pe tâmple ajută la reducerea intensităţii durerilor de cap. Salata verde este benefică şi pentru tratarea insomniilor.
Previne defectele din naştere. Salata verde conţine o cantitate mare de acid folic, care ajută la prevenirea defectelor din naştere, mai ales dacă este consumată în primul trimestru de sarcină. De asemenea, salata verde previne anemia.
Previne insomniile. Salata verde conţine o substanţă care induce somnul, fiind astfel ideală pentru persoanele care se confruntă adesea cu insomnii.
Îmbunătăţeşte viaţa sexuală. Consumul regulat de salată verde tratează diverse dereglări sexuale, stimulează fertilitata şi producţia de spermă. Este benefică pentru bărbaţii care suferă de diverse disfunţii erectile.
Lăptuca sau Lactuca sativa, așa cum are denumirea științifică, este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor.
Lăptuca este cultivată îndeosebi ca legumă pentru salate, folosită în stare crudă. Se află printre cele mai apreciate verdețuri de primăvară, dar poate fi găsită tot timpul anului, fiind crescută în atât în grădini, cât și în sere.
Lăptuca este o sursă bună de antioxidanți carotenoizi, cum ar fi beta carotenul, luteina și zeaxantina.
Acestea protejează ochii de degenerescența maculară, o afecțiune care poate duce la pierderea parțială a vederii. Mai mult, lăptuca are în conținut cantități mai mari de fier decât alte salate. Acest nutrient, potrivit studiilor, este esențial pentru crearea de celule roșii din sânge.
Vitaminele din salata verde sunt numeroase. Frunzele proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina A si caroteni, mai multi insa beta-caroteni. Numai 100 g de salata verde, cruda, proaspata ofera 247% din necesarul zilnic de vitamina A, si 4443 mcg de beta-caroten (carotenii sunt transformati in vitamina A in organism, 2 mcg de caroten este considerat echivalent cu 1 UI de vitamina A). Acesti compusi au proprietati antioxidante. Consumul de fructe si legume naturale bogate in flavonoizi ajuta la protejarea organismul de cancer pulmonar si al cavitatii bucale.
Zeaxantina (1730 mcg /100 gr) ce sa gaseste in salata verde, este un important carotenoid ce se absoarbe direct de macula retinei unde ofera protectie antioxidanta si de filtrare a luminii excesive, de aceea ofera protective impotriva degerenescentei maculare datorate varstei.
Frunzele proaspete contin cantitati mari de folati si vitamina C . Folati sunt necesari pentru sinteza ADN-ului si prin urmare, este esential in prevenirea defectelor de tub neural la fat in timpul sarcinii.
Acesta contine, de asemenea cantitati mari de minerale cum ar fi fierul, calciul, magneziul, potasiul, minerale esentiale pentru metabolismul intregului corp.
Potasiul intr-o componenta importanta a lichidelor din celulele sanguine si ale corpului si ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
Manganul este folosit de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza.
Cuprul este necesar pentru producerea de celule rosii din sange.
Fierul este esential pentru formarea de celule rosii ale sangelui.
Dietele bogate in salate ce contin si salata verde, sunt cunoscute ca pot preveni osteoporoza, anemia deficitului de fier si se crede ca poate proteja de boli cardiovasculare, ARMD, boala Alzheimer si cancer.
Deoarece are o cantitatea scazuta de calorii, numai 15 calorii la 100 gr, este recomandata in curele de slabire.
https://www.youtube.com/watch?v=ogk8H5c5VM4