SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

Consiliul Judeţean (CJ) Arad a început, luni, plantarea unor sălcii care, ajunse la maturitate, vor forma perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea drumului judeţean DJ 709 D Semlac- Şeitin - Nădlac.
Alina Costache
16 dec. 2013, 20:03
SĂLCII ENERGETICE, perdele de protecţie împotriva ninsorii pe marginea mai multor drumuri judeţeane

„În judeţul Arad sunt anumite drumuri, mai ales în zona de câmpie, care sunt afectate pe timpul iernii, îndeosebi atunci când ninsorile sunt viscolite. În aceste situaţii se creează dificultăţi în desfăşurarea traficului rutier, fiind nevoie de timp pentru deszăpezire. Din acest motiv, am luat decizia de a planta sălcii, care ulterior să formeze perdele de protecţie”, a declarat luni Nicolae Ioţcu, preşedintele CJ Arad.

Potrivit lui Ioţcu, Consiliul Judeţean Arad a găsit o soluţie eficientă şi din punct de vedere economic şi anume plantarea de sălcii energetice, ceea ce înseamnă că vor putea fi valorificate începând din cel de al doilea an.

„Este, dacă putem spune aşa, un prim experiment pe care îl realizăm cu scopul de protecţie a drumurilor şi totodată menţionez că toţi banii pentru realizarea acestui proiect provin din fondurile CJ Arad, valoarea investiţiei fiind de 500.000 de lei”, a precizat Nicolae Ioţcu.

Acesta a precizat că drumurile pe care vor fi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad – Şiria (DJ 709), Arad – Frumuşeni – Lipova (DJ 682 şi Sâmbăteni (DN 7) – Ghioroc (DJ 708B).

Sălciile energetice, care au fost aduse în România în urmă cu câţiva ani, din Suedia, au o productivitate ce poate ajunge la 40 de tone pe hectar de masă lemnoasă după trei ani de la plantare, investiţia urmând să fie amortizată. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Din lemnul de salcie se obţine biomasa, iar randamentele sunt bune într-un timp relativ scurt.

„Acesta este un proiect pilot, ce poate fi model pentru alţii. Am primit feed-back din Parlamentul European, multe persoane dorind să vadă acest proiect derulat în zona Semlac. Plantând salcie energetică ai posibilitatea să o valorifici anual, energetic. Este vorba de salcie energetică românească, adaptată la solul şi clima noastră. Salcia energetică a fost adusă acum câţiva ani din Suedia în România şi, din mai multe soiuri, am reuşit să adaptăm doar trei solului şi climei. La temperaturi normale, salcia creşte între trei şi patru centimetri pe zi, are putere calorică mare şi poate fi exploatată ca şi cea mai bună biomasă de calitate. Primele rezultate de la momentul plantării apar de la a doua recoltă. În România, o tonă de biomasă umedă este de 30 de euro”, a precizat la rândul său, Wilhelm Hollerbach, administratorul firmei distribuitoare.

Potrivit Agerpres, sălciile energetice cresc sub formă de tufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce la consecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiul unui copac.

În urmă cu trei ani, peste trei mii de copaci aflaţi pe marginea drumurilor judeţene din Arad au fost tăiaţi, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest fel care a avut loc în judeţ, autorităţile afirmând că pomii respectivi deveniseră un pericol pentru siguranţa rutieră, fiind prea bătrâni.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți