La 31 decembrie 2016, la Istanbul, un individ înarmat cu o pușcă de asalt a deschis focul la întâmplare în clubul Reina, unde 700-800 de persoane sărbătoreau intrarea în Noul An. Au fost ucise 39 de persoane, dintre care cel puțin 20 de străini, și au fost rănite ale 65.
Două zile mai târziu, atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
În data de 12 iunie 2016, un american de origine afgană, echipat cu o armă de asalt și un pistol, a deschis focul și a luat ostatici în Pulse, un club gay extrem de frecventat din Orlando (sud-estul SUA), comițând astfel cel mai grav atentat după 11 septembrie 2001 din Statele Unite: 49 de morți și 60 de răniți.
Autorul masacrului, Omar Mateen, care jurase credință Statului Islamic, a fost lichidat de forțele de ordine, la capătul a trei ore de negocieri rămase fără rezultat. Organizația jihadistă a revendicat și acest atac.
Pe 13 noiembrie 2015, un comando jihadist format din trei bărbați purtând centuri explozive au intrat în în sala de spectacole Bataclan din Paris, în plin concert al trupei rock americane ‘Eagles of Death Metal’, asasinând 90 de persoane.
Primele victime au căzut pe trotuar, după care atacatorii au început să îi omoare pe spectatorii aflați în sală. Un prim atacator a fost lichidat de un polițist, iar ceilalți doi s-au salvat în timpul asaltului forțelor de ordine.
Acesta a fost atacul cel mai sângeros care a îndoliat Parisul până în acea zi. În afară de Bataclan, atacurile din 13 noiembrie 2015 au vizat mai multe baruri și restaurante din centrul Parisului și arena Stade de France din Saint-Denis (nordul capitalei franceze). Revendicate de SI, atacurile s-au soldat cu 130 de morți și 350 de răniți.
În 5 iulie 2003, un dublu atentat sinucigaș comis la intrarea la un concert rock desfășurat pe un aerodrom din Moscova s-a soldat cu 15 de morți, printre care două femei-kamikaze, și 5—de răniți. Circa 20.000 de tineri asistau în acel moment la festivalul de muzică rock ‘Krylia’. Atentatul nu a fost revendicat, dar autoritățile ruse l-au atribuit rebelilor separatiști ceceni.
Câteva luni mai devreme, între 23 și 26 octombrie 2002, în teatrul moscovit Dubrovka, 912 fuseseră ținute ostatice de rebeli care cereau retragerea trupelor ruse din Cecenia. Luarea de ostatici s-a încheiat printr-o operațiune a forțelor speciale ruse și moartea a 130 de persoane, majoritatea asfixiate de gazul utilizat de armată.
În seara zilei de 12 octombrie 2002, un kamikaze a aruncat în aer un automobil încărcat cu 1,1 tone de TNT și produse chimice în fața clubului Sari din Kuta, principala stațiune din Bali (Indonezia). Anterior, cu câteva zeci de secunde în urmă, un bărbat își detonase vesta explozivă într-un restaurant din apropiere. În total, au fost ucise 202 de persoane din 21 de țări, printre care 88 de australieni, 38 de indonezieni și 28 de britanici. Atacul a fost atribuit mișcării Jamaah Islamiyah, o organizație islamistă din Asia de Sud-Est având legături cu rețeaua teroristă internațională Al-Qaida.