Salinate de Turda, preparatul care îți face papilele gustative să tresară, a devenit marcă înregistrată la nivel european. România intră în top cu specialitățile de porc

Un nou preparat se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european - Salinate de Turda.
Alina Costache
03 nov. 2023, 18:28
Salinate de Turda, preparatul care îți face papilele gustative să tresară, a devenit marcă înregistrată la nivel european. România intră în top cu specialitățile de porc
Salinate de Turda - IGP se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european

Salinate de Turda – IGP se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești, Salată tradițională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană și Pită de Pecica.

România mai are încă două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea Indicației Geografice Protejate, și anume Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.

Citește și: Pe ce loc se află România în topul celor mai bune mâncăruri din lume în 2022

Astfel, denumirea „Salinate de Turda – IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în Regulamentului UE nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare.

IGP evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altp caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de eticheta de calitate, cel puțin una din etapele de producție (prelucrare sau preparare) trebuie să aibă loc în regiune.

Salinate de Turda este un preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramură naturală, numită în zonă „mărătoare” sau „murătoare”, în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoareleor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă. urmată de o etapă de materare-uscare timp de 20-28 de zile.

Citește și: Cum se face babicul, preparat specific din zona Buzăului. Ana Maria Mircea i-a impresionat pe jurații de la Chefi la Cuțite

Produsul se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă. Salinate de Turda este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Etapele specifice procesului de producție se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj. Procesul de producție cuprinde următoarele etape: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile.

Pentru produsul Salinate de Turda sunt utilizate următoarele ingrediente:

  • carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele 4 părți anatomice
  • „Mărătoarea” (sau „Murătoarea”) este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județul Cluj
  • Mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Parlamentarii propun evaluarea cunoștințelor teoretice ale funcționarilor publici
MediaFlux
Vaticanul a dat vestea despre Papa Francisc. ÎNGRIJORARE în întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania