În 2016, un număr mai mic ca niciodată de mărci vor dedica timp şi bani pentru prezenţa la evenimentul care debutează weekendul viitor, scrie news.ro. Pentru aceştia, într-o perioadă în care media socială şi clipurile live oferă imagini cu maşini în timp real, participarea la un salon auto nu mai merită. Şi, pentru cele mai luxoase mărci, cei mai buni cumpărători nu au frecventat niciodată saloanele auto.
Citeşte şi TAXA AUTO dispare, dar vor fi impozite mari pentru maşinile poluante
„În acest moment ne revizuim strategia la saloanele auto internaţionale luând în considerare poziţia brandului şi piaţa pe care operăm”, a declarat Stefano Domenicali, director general al Lamborghini.
Stephanie Brinley, analist pentru industria auto la IHS Markit, a spus că este vorba de fluctuarea priorităţilor şi de programare.
Strategia a început în timpul recesiunii, când unii producători auto nu au participat la saloane auto pentru a economisi bani. De atunci, Internetul şi reţelele de socializare au creat modificări fundamentale în felul în care oamenii consumă informaţiile şi conţinutul legat de hobby-urile lor, ceea ce înseamnă că o tendinţă iniţial temporară a continuat.
„Producătorii auto încep să cântărească în mod diferit prezenţa la saloanele auto. Dacă nu au veşti mari ar putea opta să nu facă efortul de a organiza o conferinţă de presă doar pentru a fi acolo. Dacă au informaţii importante, dar care ar putea fi umbrite de un producător mai mare, atunci să faci ceva diferit, într-un moment diferit, ar putea atrage mai multă atenţie”, a explicat Brinley.
Asta nu înseamnă că nu va fi nimic de văzut la Paris, săptămâna viitoare, consensul pentru acest an fiind că majoritatea atenţiei va fi în jurul surselor verzi de energie, în special a celor care permit oamenilor să continue să cumpere crossovere.
„Crossoverele şi electrificarea vehiculelor sunt aşteptate din nou să fie cele mai importante prezentări la eveniment”, a declarat Ian Fletcher, analist principal la IHS Markit.
El a arătat că principalele tendinţe sunt determinate de o combinaţie între cererea din partea consumatorilor, în funcţie de numărul de crossovere prezentate, şi factorii legislativi referitori la emisii, prin concentrarea pe electrificare.
BMW va prezenta noul model cu patru uşi Gran Turino serie 3, noua versiune a automobilului electric i3, ediţia specială i8 Protonic Dark Silver şi scuterul electric C evolution destinat navetiştilor. De asemenea, BMW va prezenta SUV-ul concept X2, aşteptat să intre în fabricaţie la sfârşitul anului viitor.
Mercedes participă la salonul de la Paris cu modelele AMG GT R, AMG GLC43 Coupe, GLC350e Coupe, AMG GT şi GT C Roadster. Compania va veni şi cu un concept de vehicul electric, pe care îl numeşte „o viziune concretă a unei generaţii de vehicule complet nouă”. Brandul Smart al grupului Daimler va prezenta variante electrice pentru modelele ForTwo şi ForFour.
Porsche va veni cu o variantă hibridă a automobilului Panamera, în timp ce Audi va participa cu modelele A5 Sportback, S5 Sportback, varianta de înaltă performanţă RS a vehiculului TT, urmând să introducă şi SUV-ul Q5.
Citeşte şi Vânzările de maşini electrice şi hibride s-au dublat în România, în primele 8 luni ale anului
Pe de altă parte, Bentley va prezenta noua variantă diesel a automobilului Bentuga, care nu va fi disponibil în SUA, iar Land Rover noul SUV Discovery, pentru care fotografiile deja apărute au fost primite cu un entuziasm moderat.
Tesla va profita de nevoia de automobile ecologice rapide, urmând să participe cu ediţii P100D ale Model X şi Model S pentru pieţele europene.
Ca unul dintre puţinele branduri de lux participante la salonul de la Paris, Ferrari va atrage în mod sigur multă atenţie cu noile automobile LaFerrari Aperta şi GTC4 Lusso.
Mărci de lux precum Rolls-Royce, Aston Martin, Maserati, Cadillac, McLaren,Fisker, Genesis, Lamborghini şi Bugatti nu vor fi prezente la evenimentul din acest an, ca şi producători de automobile de serie ca Ford, Mazda şi Volvo.
În schimb, aceştia vor organiza evenimente restrânse pentru consumatori şi presa VIP, în spaţii intime, exclusiviste şi exotice.
„Pentru Rolls-Royce Motor Cars este vorba despre atragerea clienţilor, în propriile lor termeni şi locaţii. Organizăm tot mai multe întâlniri cu clienţii sau posibilii clienţi acolo unde ei lucrează sau se distrează, cum ar fi Porto Cervo, Ibiza şi Pebble Beach. Chiar dacă uneori saloanele auto şi evenimentele din jurul acestora ar putea fi potrivite pentru noi, salonul auto de la Paris in 2016 nu este în planurile noastre”, a explicat Fintan Knight, director de vânzări şi marketing la Rolls-Royce.
Noile metode adoptate de companii folosesc pentru marile debuturi reţelele sociale şi Internetul pentru a obţine aceleaşi efecte ca saloanele auto. În plus, suprasaturarea cu ştiri de la saloanele auto pun de fapt în umbră activităţile din jurul produselor importante şi anunţurile, astfel încât producătorii auto îşi prezintă modelele cu luni de zile înainte, la petreceri precum Pebble Beach Concours d’Elegance.
Noile strategii ridică întrebarea dacă mai este justificată participarea la saloanele auto, care necesită milioane de dolari şi luni de planificare. Sau dacă devin ca prezentările de modă, o manifestare costisitoare a ego-ului pentru un brand, dar tot mai superflu şi chiar plictisitoare pentru editorii, stiliştii şi cumpărătorii ale coror slujbe depind de ele.
Majoritatea insiderilor consideră că nu este chiar aşa, dar lucrurile par să se îndrepte în direcţia respectivă.
„Saloanele auto vor rămâne relevante, doar că nu mai sunt singurele opţiuni şi poate nu cele mai bune, în funcţie de ce vrea producătorul auto să comunice”, a spus Brinley.
Directorul general al Lamborghini, Stefano Domenicali, susţine acest punct de vedere, el spunând că lumea continuă să se schimbe, iar compania sa este un brand vizionar, care vrea să anticipeze schimbările, chiar dacă acestea înseamnă să nu participe uneori la un salon auto.