Felix Baumgartner a urcat în stratosferă într-o capsulă presurizată, trasă de un balon uriaş cu heliu, după care a fost în cădere liberă timp de peste patru minute.
Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit un nou record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, informează Sky News.
Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă era deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.
Totuşi, Baumgartner nu a depăşit şi un al doilea record deţinut de Kittinger, care a fost în cădere liberă timp de 4 minute şi 36 de secunde. Felix Baumgartner a fost în cădere liberă doar 4 minute şi 19 secunde.
În timpul căderii, se pare că Felix Baumgartner ar fi depăşit şi viteza sunetului (de 1.227,6 kilometri /oră – 343 metri/ secundă), devenind astfel primul om care a făcut acest lucru fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947, spune Sky News.
Cu toate acestea, potrivit BBC, un eventual record al lui Baumgartner privind depăşirea vitezei sunetului în cădere liberă urmează să fie confirmat. Recordurile sunt „oficiale” doar după ce sunt atestate de către Federaţia Aeronautică Internaţională, precizează BBC.
Felix Baumgartner a primit indicaţii de la sol, în timpul ascensiunii şi în timpul căderii sale, chiar de la cel al cărui record l-a depăşit, Joe Kittinger, în prezent octogenar, mai spune BBC.
Cu textul „Born to fly” (Născut pentru a zbura, n.r.) tatuat pe antebraţ, austriacul Felix Baumgartner în vârstă de 43 de ani a sperat să adauge mai multe recorduri în palmaresul său: căderea liberă realizată de la cea mai mare înălţime şi cea mai rapidă săritură liberă. De asemenea, Felix Baumgartner a intenţionat să devină primul om care depăşeşte viteza sunetului fără a se afla într-un echipament special de zbor.
În timpul ascensiunii sale, Felix Baumgartner a depăşit şi un alt record: s-a aflat într-o capsulă trasă de un balon care a ajuns la cea mai mare altitudine la care s-a aflat vreodată un balon cu echipaj uman, potrivit explicaţiilor oferite de specialiştii care au comentat transmisiunea live de pe redbullstratos.com.
Uriaşul balon – la care a fost ataşată o capsulă cu o greutate de 1.315 kilograme, în interiorul căreia se afla Felix Baumgartner – a fost ridicat în aer în jurul orei 18.30 (ora României).
A fost pentru prima dată în istorie când a fost lansat un balon de o asemenea mărime, la care a fost ataşată o capsulă în care s-a aflat echipaj uman. În respectiva capsulă, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta să respire la o asemenea altitudine, potrivit explicaţiilor care au însoţit transmisiunea live a misiunii.
Balonul care a ridicat în stratosferă capsula în care s-a aflat Felix Baumgartner a fost realizat dintr-o folie de plastic, iar pentru umflarea sa au fost necesari 850.000 de metri cubi de heliu.
Ascensiunea celui supranumit „Neînfricatul Felix” a durat aproximativ 2 ore şi 40 de minute.
Baumgartner, care a purtat un costum presurizat, a păşit afară din capsulă în jurul orei 21.08 (ora României).
Coborârea lui Baumgartner a durat 9 minute şi 3 secunde, din care 4 minute şi 19 secunde în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, potrivit specialiştilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner. Viteza atinsă în timpul coborârii de Felix Baumgartner a fost de 1.137 kilometri pe oră, potrivit informaţiilor postate pe pagina de facebook a misiunii.
La întreaga operaţiune a luat parte şi mama lui Felix Baumgartner, care a plâns de mai multe ori pe parcursul misiunii.