Sezonul estival s-a încheiat crunt anul trecut. 18 persoane au murit înecate pe litoral după ce au ignorat sfaturile salvamarilor care au arborat steagul roșu. Nici geamandurile în formă de cruce nu i-au făcut să conștientizeze pericolul la care se expun.
„Neînțelegeri, discuții între cei care vor să înoate când nu este permis au fost și vor mai fi. Însă, valul de agresiuni, pentru care s-a cerut și intervenția Jandarmeriei, Poliției, este mai mare de doi ani, după pandemie. Unii dintre ei ne iau la mișto. Că pe banii lor pot face orice, nu ne recunosc autoritatea. Însă, ei uită că noi ne facem doar treaba și dacă le spunem că nu voie să se scalde în mare, este pentru că nu vrem să moară. Pe de altă parte, este vorba și despre educație la nivel general, despre cum se raportează oameni la autorități, la reguli. Amenzile se pot da, însă, dacă ar plăti și intervențiile pentru salvarea lor, cred că s-ar potoli. Alte state au luat această măsură. Noi (n.r. salvamarii) avem misiunea să îți salvăm viața, tu, ca turist, ai obligația să nu provoci accident, incident, dacă ai posibilitatea să-l eviți, de la asta aș pleca, pentru îmbunătățirea legislației”, a precizat Andrei Crușoveanu, fost salvamar la Costinești, citat de ziare.com.
Citește și: Prognoza meteo 8 iulie – 5 august de la ANM. După furtunile puternice revine canicula
Un psiholog a explicat comportamentul românilor agresivi care se iau la ceartă sau chiar sar la bătaie cu salvamarii pe litoral.
”Din punct de vedere psihologic, comportamentul turiștilor care ignoră regulile de pe plajă, arată nevoia de atenție. E nevoia de atenție, de validare, iar acest lucru apare în relația cu autoritate. Ar trebui să vadă ce anume îi face din viața de zi cu zi îi face să pară neimportanți și să lucreze la acel aspect emoțional. Deoarece, asta este o regulă pentru viața lor, simplă: faci baie în mare când e vremea pentru așa ceva, dacă vrei să te bucuri de concediu și anul viitor”, a explicat psihologul Alina Oprea, pentru Ziare.com.