După două luni în care nu şi-au primit deloc salariile, cei aproape 400 de salvamari de pe litoralul românesc al Mării Negre intră, începând de marţi, în grevă japoneză şi ulterior în grevă generală.
Deşi Consiliul Judeţean Constanţa a întocmit, conform legii, încă din luna mai, proiectul de hotărâre de guvern privind alocarea a aproape 4,5 milioane de lei pentru plata salvamarilor şi a asistenţei medicale de pe plajă, actul normativ nu a ajuns nici acum pe masa guvernului.
Potrivit evz.ro, şeful Asociaţiei salvamarilor din Eforie, Dan Motoc, spune că tinerii, studenţi, băieţi şi fete sunt nevoiţi să se descurce singuri plătind din propriul buzunar mâncare, cazarea, transportul şi au ajuns la capătul puterilor.
Într-o legătură directă prin telefon, ministrul Turismului, Maria Grapini, a declarat la România TV că salvamarii ar trebui să ştie cu cine au contract precizând că ei nu au contract cu ministerul.
„Salvamarii nu au contract cu Ministerul. Deţinătorul de contract este obligat să constituie buget pentru salarii. Cel care are contract trebuie să depună cererea pentru buget la sfârşitul anului pentru anul viitor. Eu nu aveam cum să constitui buget dacă nu aveam cerere. Spre exemplu, cererea de la Primăria Costineşti a venit acum două săptămâni. Anul trecut la fel au procedat şi au primit bani din fondul premierului, lucru ilegal. Eu nu fac nimic ilegal, să răspundă cine greşeşte. Primăriile care au acum oameni neplătiţi nu au decât să-şi găsească resurse să plătească şi să aştepte rectificarea în 30. Primăriile nu ar trebui să lase neplătit niciun om şi nici să pună în pericol turiştii”, a declarat ministrul, care a precizat că totuşi miercuri în şedinţa de Guvern va ridica problema salvamarilor pentru a se putea vira acei bani cât mai repede.
Grapini a spus că propune sancţiuni pentru administraţiile locale.