„Acţiunea la care am fost solicitaţi prin 112, prin numărul 0SALVAMONT, ne-a pus în stare de alertă. Am format în Cluj o echipă de 16 persoane. Ne-am dotat cu echipament şi ne-am deplasat în Poiana Horii, după informaţiile primite. Am ajuns la centrul de comandă, unde erau reprezentanţii ISU şi prefectul şi am urmat strict indicaţiile date şi ne-am deplasat în zona Crucea Iancului. Pe drum s-au mai primit informaţii despre loc, s-a spart echipa la un moment dat. Între timp, am aflat că erau coborâte primele victime la Horea, aşa ca am mers la Horea, în judeţul Alba, unde ne-am pus la dispoziţia centrului de comandă coordonat de ISU Alba”, a povestit într-o conferinţă de presă Gheorghe Frăţilă, Şeful Serviciului Salvamont Cluj.
Salvamontiştii din Cluj regretă pierderile de vieţi omeneşti, însă spun că ei au fost anunţat ultimii să intervină în operaţiunea de găsire şi salvare a victimelor.
„Salvamontul Cluj s-ar fi putut implica mai bine în acţiunea de salvare a victimelor. Din păcat, nu am reuşit să ne impunem ca un colaborator viabil în acest gen de situaţii. Noi, salvamontiştii am fost alarmaţi ultimii. Nu suntem parte a celulei de criză. Salvamont nu apare pe indexul de alarmare 112. Sunt nişte carenţe în funcţionare, pentru că trebuia să batem cu mai multă forţă în mai multe uşi şi trebuia să le deschidem„, a conchis Gheorghe Frăţilă.
CITEŞTE ŞI: Unul dintre pasagerii avionului prăbuşit la Cluj a dat indicaţii exacte unde pot fi găsiţi: „A fost CRUNT!”
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor – studenta şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.