‘De îndată ce acţiunile precedente convenite cu autorităţile de la Atena sunt implementate şi este asigurată contribuţia adecvată a sectorului privat, intenţionez să fac o recomandare boardului nostru privind finanţarea FMI pentru Grecia’, a afirmat şeful FMI.
Ţările din zona euro au căzut de acord, marţi dimineaţa, asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Lagarde a salutat acordul, dar a subliniat necesitatea ca Grecia să implementeze reformele structurale la care s-a angajat.
Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub formă de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.
Surse anonime au anunţat vineri că Fondul Monetar Internaţional ar urma să contribuie cu doar 13 miliarde de euro (17,07 miliarde de dolari) la al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 130 miliarde de euro, lăsând guvernele statelor din zona euro să aloce un procent mai mare de fonduri decât în precedentele trei programe de sprijin.
FMI a contribuit cu 27% la precedentul pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, de 110 miliarde de euro, şi cu o treime la programele de sprijin pentru Irlanda şi Portugalia.