Sâmbăta Mare 2024. În această zi, creștinii se roagă și își amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii.
Tot azi, se sacrifică mielul, iar gospodinele pregătesc mâncărurile tradiţionale pe bază de carne de miel. Cele care nu au vopsit ouăle şi nu au făcut cozonacii în Joia Mare, mai pot fac asta în Sâmbăta Mare. Tot sâmbătă, majoritatea gospodinelor pregătesc pasca.
În seara zilei de sâmbătă, creştinii trebuie să se îndrepte în linişte către biserică, cel mult să vorbească în şoaptă. La miezul nopții, preoţii cheamă credincioșii să ia lumină, rostind cuvintele: „Veniți să luați Lumină!”.
După ce au luat lumină, în special în mediul rural, credincioșii obişnuiesc să meargă în cimitire şi să aprindă lumânări la căpătâiul rudelor decedate. La plecarea spre casă, fiecare credincios trebuie să ducă în locuința sa lumânarea aprinsă la Înviere.
În noaptea de Înviere, există credinţa că Cerurile se deschid iar Dumnezeu poate vedea înlăuntrul fiecăruia. De aceea, nu este bine să dormi, altfel Domnul nu poate privi în interiorul tău şi nu îţi poate dărui ceea ce îţi doreşti.
Există o mulţime de superstiţii specifice Sâmbetei Mari. Iată câteva dintre acestea:
Pentru ca membrii familiei să fie sănătoși de-a lungul anului, oasele și resturile adunate după tăierea mielului se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos;
Femeile trebuie să aibă o cămașă nouă, iar bărbații o pălărie nouă atunci când merg la Înviere, dar şi în prima zi de Paşte; de luni și până sâmbătă se poartă haine de doliu. În ziua de Înviere se schimbă hainele cu altele noi, albe;
Citeste si Ce trebuie să faci când ajungi acasă, după slujba de Înviere. Sfaturile părintelui Pimen Vlad
Se spune că cei ce se împiedică în timp ce merg către slujba de Înviere vor avea un an greu și plin de încercări;
Când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ții un fier între dinți, pentru a fi ferit de dureri de măsele întregul an.