Sâmbata morţilor 2023. Păcatul pe care îl fac creştinii de Moşii de toamnă 2023. Ce este interzis să faci sâmbătă

În Sâmbăta Morților, sau Moșii de toamnă, există un păcat pe care mulți creștini îl fac fără să știe. Această sărbătoare are numeroase obiceiuri și tradiții care trebuie respectate în fiecare an.
Filip Stan
03 nov. 2023, 23:41
Sâmbata morţilor 2023. Păcatul pe care îl fac creştinii de Moşii de toamnă 2023. Ce este interzis să faci sâmbătă

Sâmbăta Morților 2023, sau Moșii de toamnă, reprezintă o sărbătoare extrem de importantă în calendarul ortodox. În ziua de 4 noiembrie, creștinii merg la biserică cu daruri și se roagă pentru sufletele celor adormiți.

De asemenea, tot în această zi de mare sărbătoare se merge la cimitir pentru curățarea mormintelor. Sunt așezate flori, dar și lumânare aprinse la căpătâiul celor care din păcate nu mai sunt printre noi.

Moşii de iarnă 2023. Când este Sâmbăta Morţilor, sărbătoarea cu cruce roşie care anunţă Paştele

Biserica Ortodoxă organizează de asemenea și un parastas colectiv. El se organizează astfel încât creștinii să se roage pentru iertarea păcatelor făcute de cei morți în decursul vieții lor.

Potrivit tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă reprezintă o zi cu puternică semnificație pentru ortodocși.

Tradiţia creştină spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.

În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Dincolo de aceste obiceiuri, există și câteva superstiții legate de Sâmbăta Morților. Se spune că fiecare creștin în partea trebuie să respecte anumite reguli. Cine nu face acest lucru, comite un mare păcat.

Conform tradiției, în Sâmbăta Morților, sufletul celor adormiți coboară pe pământ. Tocmai din acest motiv, se dă de pomană mâncare gătită. Iar pentru a asigura liniștea celor trecuți în neființă, e bine să respectăm unele reguli.

Un mare păcat pe care mulți îl fac în Sâmbăta Morților sau de Moșii de toamnă este legat de vizite. Mai exact, tradiția spune că nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților colindă neîncetat.

Se spune că este foarte periculos să mergi noaptea în ajun și de Moșii de toamnă, atunci când sufletele celor morți se întorc înapoi în morminte așteptând să meargă către cer. Puțini creștini țin însă cont de acest obicei.

Sâmbata Morţilor 2023. De ce se aprind două lumânări de Moşii de iarnă 2023. Păcat mare pentru cine spală, „se întoarce pomana”

Un alt mare păcat este legat de vizite. Tradiția spune că nu e bine să mergi în vizită în Sâmbăta Morților. Ai voie însă să mergi să dai de pomană în această zi de mare sărbătoare.

O altă regulă este legată de treburile casnice. De Moșii de toamnă nu se dă cu mătura în casă. Se spune că cine face acest lucru ridică praful în ochii celor morți. Păcat mai este considerat și spălatul rufelor.

Totodată, în Sâmbăta Morților nu este bine să arunci gunoiul. Se spune că acesta ajunge în mâncarea morților. O altă tradiție mai spune că nu e bine să ieși din biserică înainte ca Sfânta Liturghie să ia sfârșit.

Obiceiuri și superstiții de Moșii de toamnă

În popor, în unele zone, încă există credinţa că la Moşii de toamnă sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Aşa cum la Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor, şi la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Tot de Moşi, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană. De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul ia banii românilor. Lege nouă din 2026 pentru absolut toți proprietarii de locuințe și terenuri
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
TAROM suspendă zborurile către o destinație cunoscută. Motivele anulării
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
CFR vine cu noi reguli pentru călători! Dacă suferi de o boală contagioasă, poți fi dat imediat jos din tren
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
TEMPERATURI CANICULARE ANUNȚATE PENTRU LUNA AUGUST: ZONELE AFECTATE ȘI PERSPECTIVELE METEO
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?