Sâmbăta Morților 2023, sau Moșii de toamnă, reprezintă o sărbătoare extrem de importantă în calendarul ortodox. În ziua de 4 noiembrie, creștinii merg la biserică cu daruri și se roagă pentru sufletele celor adormiți.
De asemenea, tot în această zi de mare sărbătoare se merge la cimitir pentru curățarea mormintelor. Sunt așezate flori, dar și lumânare aprinse la căpătâiul celor care din păcate nu mai sunt printre noi.
Moşii de iarnă 2023. Când este Sâmbăta Morţilor, sărbătoarea cu cruce roşie care anunţă Paştele
Biserica Ortodoxă organizează de asemenea și un parastas colectiv. El se organizează astfel încât creștinii să se roage pentru iertarea păcatelor făcute de cei morți în decursul vieții lor.
Potrivit tradiției, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși”, și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei. Sâmbăta morților sau Moșii de toamnă reprezintă o zi cu puternică semnificație pentru ortodocși.
Tradiţia creştină spune că ofrandele și darurile pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.
În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Dincolo de aceste obiceiuri, există și câteva superstiții legate de Sâmbăta Morților. Se spune că fiecare creștin în partea trebuie să respecte anumite reguli. Cine nu face acest lucru, comite un mare păcat.
Conform tradiției, în Sâmbăta Morților, sufletul celor adormiți coboară pe pământ. Tocmai din acest motiv, se dă de pomană mâncare gătită. Iar pentru a asigura liniștea celor trecuți în neființă, e bine să respectăm unele reguli.
Un mare păcat pe care mulți îl fac în Sâmbăta Morților sau de Moșii de toamnă este legat de vizite. Mai exact, tradiția spune că nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morților colindă neîncetat.
Se spune că este foarte periculos să mergi noaptea în ajun și de Moșii de toamnă, atunci când sufletele celor morți se întorc înapoi în morminte așteptând să meargă către cer. Puțini creștini țin însă cont de acest obicei.
Un alt mare păcat este legat de vizite. Tradiția spune că nu e bine să mergi în vizită în Sâmbăta Morților. Ai voie însă să mergi să dai de pomană în această zi de mare sărbătoare.
O altă regulă este legată de treburile casnice. De Moșii de toamnă nu se dă cu mătura în casă. Se spune că cine face acest lucru ridică praful în ochii celor morți. Păcat mai este considerat și spălatul rufelor.
Totodată, în Sâmbăta Morților nu este bine să arunci gunoiul. Se spune că acesta ajunge în mâncarea morților. O altă tradiție mai spune că nu e bine să ieși din biserică înainte ca Sfânta Liturghie să ia sfârșit.
Obiceiuri și superstiții de Moșii de toamnă
În popor, în unele zone, încă există credinţa că la Moşii de toamnă sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Aşa cum la Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor, şi la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Tot de Moşi, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană. De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.