Totusi, specialistii avertizeaza ca te pui in pericol daca esti consumator de samburi de caise. De ce? Samburii de caise contin cianuri care, in exces, pot dauna grav organismului.
Care este, totusi, adevarul? Sunt samburii de caise o adevarata arma impotriva cancerului sau sunt toxici pentru organism?
Veti afla in cele ce urmeaza!
Samburi de caise – Ce sunt
Samburii de caise seamana foarte bine cu samburii de migdale. Coaja samburelui este alba atunci cand este proaspata si devine maronie cand se usuca. Amestecati cu sare si seminte de coriandru, samburii de caise macinati sunt o gustare traditionala in Egipt – dokka.
Samburi de caise mai sunt folositi in productia cosmetica, medicina si in industria uleiurilor.
Samburii de caise contin proteine, fibre si uleiuri care pot fi extrase prin presare la rece. Aceste uleiuri sunt folosite la productia biscuitilor cu amaretto sau a gemurilor.
Samburi de caise – Ce contin
In functie de tipul caisei, samburii acesteia contin:
Uleiuri (intre 27,7 si 66,7%)
Proteine (intre 14,1 si 45,3%) Dintre acestea, 32-34% sunt aminoacizi esentiali.
Carbohidrati (intre 18,1 si 27,9%).
Fibre (aproximativ 5%)
Acizi grasi
Samburii de caise au un continut bogat de acizi grasi esentiali. Acestia sunt foarte importanti pentru sanatatea umana, insa corpul uman nu le produce, asa ca este nevoie de o dieta speciala.
Acizii grasi esentiali sunt de doua feluri: acidul linoleic (omega-6) si acizii alfa-linoleici (omega-3).
Acidul linoleic joaca un rol esential sin functionarea creierului si in dezvoltare. Stimuleaza productia de celule ale pielii si cresterea parului, regleaza metabolismul, mentine sanatatea oaselor, sustine sanatatea sistemului reproducator.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.