Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, influenta unui compus chimic prezent in doua soiuri de struguri, Pinot Noir si Pinot Munier, s-a dovedit a fi decisiva in aceasta privinta. Este vorba despre un compus care are un efect pozitiv asupra memoriei si reduce riscul functionarii dificile a creierului, potrivit ele.ro.
„Aceasta cercetare este interesanta intrucat ilustreaza pentru prima data faptul ca un consum moderat de sampanie are potentialul de a influenta functia cognitiva precum memorie”, a declarat pentru Mail on Sunday profesorul Jeremy Spencer, unul dintre savantii care au luat parte la studiu.
Cercetarile au durat sase saptamani si au fost realizate doar teste de laborator. Urmatorul studiu, prognozat de oamenii de stiinta va dura trei ani si va include 50 de persoane.
Iata ce alte beneficii are sampania daca este consumata cu moderatie:
Pe de o parte, poate reduce riscul de diabet zaharat. Potrivit unui studiu realizat in 2009, in Canada, toate vinurile, inclusiv cele spumante, pot reduce riscul de diabet cu 13%.
La fel ca vinul rosu si cel alb, sampania poate fi buna pentru inima ta. Antioxidantii din struguri previn deteriorarea vaselor de sange. Sampania reduce colesterolul rau si previne formarea cheagurilor de sange. Consumul moderat scade riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral.
Vinurile spumante stimuleaza starea ta de spirit, iar acest lucru se intampla datorita continutului de magneziu, potasiu si zinc.