Pentru copii este important consumul de lapte, şi nu doar cel de vacă, ci şi laptele de capră sau de bivoliţă. Cele două tipuri din urmă sunt mai grase şi sunt indicate micuţilor pentru că ajută la creştere, scrie doctorulzilei.ro.
Pe lângă vitamine, laptele mai conţine proteine de calitate superioară, fosfor, toate vitaminele (mai puţin vitamina C), elemente care asigură buna funcţionare a organismului.
Copiii mici ar trebui să consume lapte integral pentru a-şi asigura aportul de grăsimi şi nutrienţi care să-i ajute să se dezvolte, iar adulţii şi bătrânii sunt sfătuiţi să consume doar lapte parţial sau total degresat pentru a evita problemele legate de colesterol.
Citeşte şi Cum poate laptele să îţi salveze viaţa
„Laptele nu are contraindicaţii. Toată lumea trebuie să bea lapte pentru a-i asigura organismului cantitatea necesară de calciu şi proteine, substanţe importante pentru dezvoltarea oaselor la copii sau reparea sistemului osos la adulţi”, a explicat medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Potrivit specialiştilor, doză rezonabilă de lapte este de 300 de mililitri pe zi.
Medicul nutriţionist Corina Zugravu atrage însă atenţia asupra ambalajelor de plastic pe care le utilizează producătorii care nu au puncte de desfacere în magazine. Aceste ambalaje pot fi folosite în mod necorespunzător. Dacă nu este tratat termic (pasteurizat, sterilizat), laptele poate provoca anumite boli, precum tuberculoză, listerioză, febră tifoidă, stafilococoză sau salmoneloză.
Citeşte şi Cinci semne care îţi arată că eşti sănătos