Senzatia de greata apare in bolile digestive, in general, daca organismul doreste sa elimine din tubul digestiv unele substante care „nu-i convin”, iar calea de eliminare poate fi pe gura – prin varsatura – sau pe cale anala, prin diaree, acestea reprezentand mecanisme de protectie a organismului, explica pentru ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.
Greata ce are o cauza digestiva este mult ameliorata dupa varsatura, prin inlaturarea factorului iritant, cel in cauza simtindu-se usurat. Daca factorul agresiv a fost eliminat in totalitate, greata nu se mai repeta.
Citeşte şi Constipaţia, printre cauzele durerii de cap
Exista insa si greata fara nicio legatura cu aparatul digestiv, desi este o manifestare a acestuia, in aceste situatii senzatia fiind persistenta, fara legatura cu alimentatia si fara ameliorare dupa varsatura. Pentru o autoevaluare a gravitatii acestui simptom, trebuie sa luati in considerare si conditiile in care a aparut greata.
Greata aparuta dupa un exces alimentar (grasime prajita, untura, slanina, afumaturi, maioneze, salatade vinete, alcool etc) poate fi explicata prin acest abuz iritant, situatie in care simptomul ar trebui sa dispara intr-un timp rezonabil, dupa eliminarea din tubul digestiv a alimentelor incriminate, cu conditia ca sa nu intervina si alte alimente toxice. Prin urmare, trebuie sa ne abtinem de la alimente iritante. Astfel, greata poate sa apara la persoane care nu au nicio leziune digestiva, ci doar o sensibilitate mai mare sau chiar sunt sanatoase.
Greata aparuta fara legatura aparenta cu alimentatia poate avea numeroase cauze digestive sau extradigestive. Frecvent, apare in boli de tub digestiv superior – afectiunile esofagului, stomacului, duodenului – situatie in care se asociaza pirozis (arsuri in spatele sternului), iar varsatura (daca apare) este acra, acida. Orice boala de tub digestiv superior (esofagita, gastrita, ulcer, cancer etc) poate asocia si senzatia de greata, organismul incercand sa elimine continutul iritant secretat de el insusi – acid clorhidric, bila, enzime digestive etc.
Citeşte şi Durere în capul pieptului: Ce boală poţi să ai
In hipertensiunea arteriala, de exemplu, greata se asociaza cu durere de cap (cefalee), tulburari de vedere si auz si tensiunea arteriala mare, in migrena cu durere pe o jumatate de cap, tulburari de vedere, iar in infarctul miocardic posterior cu durere in zona inimii, prelungita, palpitatii stare generala foarte rea.
Sarcina reprezinta o cauza majora de greata la femeia tanara fara vreo boala. Trebuie investigata daca se asociaza cu decalajul ciclului menstrual, marirea sanilor, pervertirea apetitului, pigmentarea mameloanelor si test de sarcina pozitiv.
Trebuie stiut si ca tulburarile severe de metabolism (diabet zaharat dezechilibrat, insuficienta renala, acidoze etc) pot fi insotite de greata, ca si tumorile cerebrale, caz in care se asociaza durere de cap persistenta, tulburari de vedere, deseori varsaturi, fara a fi precedate de greata.
Citeşte şi BOLI greu de diagnosticat