SĂNĂTATE. Iată ce se întâmplă dacă mănânci zilnic o mână de măsline

Dacă te întrebi de ce dieta mediteraneană se numără printre cele mai sănătoase alimentaţii din lume, află că principalul motiv îl reprezintă conţinutul ei mare de măsline şi ulei de măsline, alimente foarte bogate în antioxidanţi.
Alina Costache
20 mart. 2017, 17:22
SĂNĂTATE. Iată ce se întâmplă dacă mănânci zilnic o mână de măsline

Soiul de măsline greceşti kalamata este considerat a fi cel mai sănătos, deoarece conţine concentraţii mari de hidroxitirozol, un compus fenolic benefic, dar nici soiurile spaniole nu sunt de neglijat. Consumate cu regularitate, măslinele pot preveni cu succes bolile cronice grave, printre care şi diabetul zaharat şi cancerul. În plus, măslinele întăresc sănătatea inimii şi întineresc pielea, potrivit secretele.com.

Încearcă să adaugi cât mai multe măsline în alimentaţia zilnică, atât murate, cât şi deshidratate. Aceste fructe-minune sunt originare din anumite zone ale Asiei, Americii şi Africii. În condiţii propice, arborii de măslin pot trăi şi sute de ani.

Măslinele verzi şi negre pe care le cumpărăm din supermarket-uri şi pieţe nu sunt cele culese direct din copac, şi există un motiv întemeiat pentru asta. Cu câteva excepţii, cele mai multe soiuri de măsline crude nu sunt comestibile ca atare, iar fructul neprelucrat este foarte amar. Măslinele pe care le consumăm trebuie să fie întâi prelucrate ca să devină comestibile şi gustoase. Prelucrarea măslinelor este de mai multe tipuri, şi presupune metode diferite de la o regiune la alta.

În funcţie de soiul lor, măslinele pot fi de culoare verde, verde-arămiu, violet-închis sau negru. Multe loturi de măsline negre au culoarea verde în stare crudă, şi devin tot mai închise la culoare pe timpul procesării industriale.

Delicioasele măsline greceşti kalamata, însă, sunt negre şi în stare necoaptă şi în stare prelucrată, fapt care se datorează nivelului ridicat de hidroxitirozol. Hidroxitirozolul este un compus fenolic conţinut exclusiv de fructele şi frunzele de măslin. Substanţa se reţine la extragerea uleiului din fructe, şi reduce semnificativ riscul de a dezvolta anumite boli, printre care şi cancer şi chiar SIDA.

Citeşte şi De ce trebuie să consumi o lingură de ulei de măsline în fiecare dimineaţă

Proprietăţile sănătoase şi efectele terapeutice ale măslinelor depind de soiul de provenienţă. De exemplu, soiurile spaniole de măsline verzi conţin şi ele concentraţii ridicate de hidroxitirozol, în timp ce celebrul soi italian castelvetrano conţine fenoli într-o proporţie mult mai mică.

Studiile epidemiologice au ajuns la concluzia că oamenii din regiunile mediteraneene se bucură de un stil de viaţă foarte sănătos, şi că prezintă o incidenţă scăzută a bolilor degenerative. S-a constatat însă că toate popoarele europene care au adoptat şi consumă o alimentaţie de tip mediteranean au un risc mai redus de a se îmbolnăvi de cancer şi boli cardiovasculare.

Deşi, până nu demult, proprietăţile vindecătoare ale dietei mediteraneene erau puse doar pe seama cărnii de peşte şi a cantităţii mari de legume şi fructe sănătoase, cercetările recente au evidenţiat că şi măslinele şi uleiul de măsline contribuie din plin la calitatea înaltă a acestei alimentaţii.

1. Măslinele sunt campioanele prevenţiei cancerului. Măslinele previn cancerul mulţumită conţinutului foarte mare (de până la 16 grame per kilogram) de anticancerigeni precum acteoside, hidroxitirozol, tirozol, şi acizi fenili propionici. Ambele soiuri de măsline şi toate tipurile de ulei de măsline conţin şi cantităţi semnificative de alţi compuşi cu efect anticancerigen precum scualen, terpenoide, şi acid oleic rezistent la peroxidare.

2. Întăresc sănătatea inimii. Cu toate că măslinele conţin în proporţie de 70% grăsimi vegetale, acestea constau în primul rând din acid oleic, un acid gras mononesaturat recunoscut pentru proprietăţile sale de coborâre a colesterolului (rău) LDL şi, implicit, de reducere a riscului de boli cardiovasculare. Pe scurt, acidul oleic este una dintre grăsimile sănătoase recomandate de medici şi nutriţionişti.

3. Sunt excelente pentru diabetici. Medicina tradiţională arabă, care foloseşte frunze de măslin într-o proporţie mare pentru tratarea şi prevenirea bolilor, oferă remedii naturiste care s-au dovedit foarte eficiente pentru gestionarea diabetului zaharat. Potrivit unui studiu ştiinţific, frunzele de măslin au suprimat creşterea valorică a glucozei serice după administrarea orală de amidon la un grup de voluntari cu prediabet.

4. Întârzie semnificativ efectele îmbătrânirii. O proprietate foarte apreciată a măslinelor este întârzierea îmbătrânirii premature a pielii şi a părului. Măslinele conţin foarte mulţi antioxidanţi preţioşi precum oleuropeină, hidroxitirozol şi squalen, care luptă împotriva radicalilor liberi şi potejează pielea de razele ultraviolete şi radiaţii.

Extractul din frunze de măslin a demonstrat şi el efecte importante de prevenire a degradării pielii în urma expunerii repetate la radiaţii solare UV.

Citeşte şi Incredibil! De ce trebuie să înghiţi un sâmbure de măslină în fiecare zi? Sigur nu ştiai asta

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy