SĂNĂTATE. Iată ce se întâmplă dacă mănânci zilnic o mână de măsline

Dacă te întrebi de ce dieta mediteraneană se numără printre cele mai sănătoase alimentaţii din lume, află că principalul motiv îl reprezintă conţinutul ei mare de măsline şi ulei de măsline, alimente foarte bogate în antioxidanţi.
Alina Costache
20 mart. 2017, 17:22
SĂNĂTATE. Iată ce se întâmplă dacă mănânci zilnic o mână de măsline

Soiul de măsline greceşti kalamata este considerat a fi cel mai sănătos, deoarece conţine concentraţii mari de hidroxitirozol, un compus fenolic benefic, dar nici soiurile spaniole nu sunt de neglijat. Consumate cu regularitate, măslinele pot preveni cu succes bolile cronice grave, printre care şi diabetul zaharat şi cancerul. În plus, măslinele întăresc sănătatea inimii şi întineresc pielea, potrivit secretele.com.

Încearcă să adaugi cât mai multe măsline în alimentaţia zilnică, atât murate, cât şi deshidratate. Aceste fructe-minune sunt originare din anumite zone ale Asiei, Americii şi Africii. În condiţii propice, arborii de măslin pot trăi şi sute de ani.

Măslinele verzi şi negre pe care le cumpărăm din supermarket-uri şi pieţe nu sunt cele culese direct din copac, şi există un motiv întemeiat pentru asta. Cu câteva excepţii, cele mai multe soiuri de măsline crude nu sunt comestibile ca atare, iar fructul neprelucrat este foarte amar. Măslinele pe care le consumăm trebuie să fie întâi prelucrate ca să devină comestibile şi gustoase. Prelucrarea măslinelor este de mai multe tipuri, şi presupune metode diferite de la o regiune la alta.

În funcţie de soiul lor, măslinele pot fi de culoare verde, verde-arămiu, violet-închis sau negru. Multe loturi de măsline negre au culoarea verde în stare crudă, şi devin tot mai închise la culoare pe timpul procesării industriale.

Delicioasele măsline greceşti kalamata, însă, sunt negre şi în stare necoaptă şi în stare prelucrată, fapt care se datorează nivelului ridicat de hidroxitirozol. Hidroxitirozolul este un compus fenolic conţinut exclusiv de fructele şi frunzele de măslin. Substanţa se reţine la extragerea uleiului din fructe, şi reduce semnificativ riscul de a dezvolta anumite boli, printre care şi cancer şi chiar SIDA.

Citeşte şi De ce trebuie să consumi o lingură de ulei de măsline în fiecare dimineaţă

Proprietăţile sănătoase şi efectele terapeutice ale măslinelor depind de soiul de provenienţă. De exemplu, soiurile spaniole de măsline verzi conţin şi ele concentraţii ridicate de hidroxitirozol, în timp ce celebrul soi italian castelvetrano conţine fenoli într-o proporţie mult mai mică.

Studiile epidemiologice au ajuns la concluzia că oamenii din regiunile mediteraneene se bucură de un stil de viaţă foarte sănătos, şi că prezintă o incidenţă scăzută a bolilor degenerative. S-a constatat însă că toate popoarele europene care au adoptat şi consumă o alimentaţie de tip mediteranean au un risc mai redus de a se îmbolnăvi de cancer şi boli cardiovasculare.

Deşi, până nu demult, proprietăţile vindecătoare ale dietei mediteraneene erau puse doar pe seama cărnii de peşte şi a cantităţii mari de legume şi fructe sănătoase, cercetările recente au evidenţiat că şi măslinele şi uleiul de măsline contribuie din plin la calitatea înaltă a acestei alimentaţii.

1. Măslinele sunt campioanele prevenţiei cancerului. Măslinele previn cancerul mulţumită conţinutului foarte mare (de până la 16 grame per kilogram) de anticancerigeni precum acteoside, hidroxitirozol, tirozol, şi acizi fenili propionici. Ambele soiuri de măsline şi toate tipurile de ulei de măsline conţin şi cantităţi semnificative de alţi compuşi cu efect anticancerigen precum scualen, terpenoide, şi acid oleic rezistent la peroxidare.

2. Întăresc sănătatea inimii. Cu toate că măslinele conţin în proporţie de 70% grăsimi vegetale, acestea constau în primul rând din acid oleic, un acid gras mononesaturat recunoscut pentru proprietăţile sale de coborâre a colesterolului (rău) LDL şi, implicit, de reducere a riscului de boli cardiovasculare. Pe scurt, acidul oleic este una dintre grăsimile sănătoase recomandate de medici şi nutriţionişti.

3. Sunt excelente pentru diabetici. Medicina tradiţională arabă, care foloseşte frunze de măslin într-o proporţie mare pentru tratarea şi prevenirea bolilor, oferă remedii naturiste care s-au dovedit foarte eficiente pentru gestionarea diabetului zaharat. Potrivit unui studiu ştiinţific, frunzele de măslin au suprimat creşterea valorică a glucozei serice după administrarea orală de amidon la un grup de voluntari cu prediabet.

4. Întârzie semnificativ efectele îmbătrânirii. O proprietate foarte apreciată a măslinelor este întârzierea îmbătrânirii premature a pielii şi a părului. Măslinele conţin foarte mulţi antioxidanţi preţioşi precum oleuropeină, hidroxitirozol şi squalen, care luptă împotriva radicalilor liberi şi potejează pielea de razele ultraviolete şi radiaţii.

Extractul din frunze de măslin a demonstrat şi el efecte importante de prevenire a degradării pielii în urma expunerii repetate la radiaţii solare UV.

Citeşte şi Incredibil! De ce trebuie să înghiţi un sâmbure de măslină în fiecare zi? Sigur nu ştiai asta

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă