Sănătate orală: Când trebuie să schimbăm periuţa şi cum alegem pasta de dinţi

Potrivit unor studii recente, situaţia din România, în ceea ce priveşte sănătatea orală, este îngrijorătoare. Astfel, 80% dintre români au probleme dentare. RomaniaTV.net a vorbit cu medicul stomatolog Cătălina Cîrlan şi vă prezintă câteva reguli esenţiale care trebuie urmate pentru a avea o dantură sănătoasă şi frumoasă. Iată la ce interval trebuie schimbată periuţa şi cum alegem cea mai potrivită pastă de dinţi.
Marilena Vili
08 apr. 2014, 05:25
Sănătate orală: Când trebuie să schimbăm periuţa şi cum alegem pasta de dinţi

Studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani, mai des în comparaţie cu datele Nielsen de anul trecut, având acum o perioadă de folosire redusă la jumătate, potrivit gsk.ro. La nivel urban, populaţia foloseşte acum aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani, mai mult decât anul trecut, când o aruncau după 1,5 ani. În comparaţie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani îşi schimbă periuţa cel puţin o dată la 3 luni. 

Şi medicul stomatolog Cătălina Cîrlan susţine că periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată la 3 luni sau chiar mai devreme în funcţie de cât de deteriorată este aceasta. 

Putem folosi şi periuţa electrică şi cea normală. Important este să se realizeze periajul de trei ori pe zi, să dureze 3-5 minute, să spălăm toate feţele dinţilor şi să facem mişcări verticale. Periuţa trebuie schimbată la trei luni şi chiar mai devreme dacă s-a deteriorat sau apăsăm foarte tare, ceea ce este de evitat„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, medicul stomatolog.

Cum ne alegem pasta de dinţi

Atunci când alegem o pastă de dinţi, trebuie să ne gândim la nevoile danturii noastre şi la ce ne lipseşte pentru o sănătate orală cât mai bună. Mai mult, atâta timp cât pasta de dinţi conţine fluor, nu trebuie să ne orientam doar după firma producătoare. Toate pastele de dinti care sunt pe bază de fluor au acţiune eficientă împotriva cariilor şi a tartrului. De asemenea, pasta de dinţi trebuie să fie aprobată de Asociaţia Medicilor Dentişti din România, această aprobare fiind trecută pe ambalajul pastelor care corespund normelor de siguranţă.

Citeşte şi De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi

Stomatologul Cătălina Cîrlan subliniază faptul că poate fi folosită orice pastă de dinţi, însă este important să nu se spele încontinuu cu aceeaşi pastă de dinţi, de la aceeaşi firmă şi de acelaşi tip.

Nu există o pastă minune de dinţi, orice pastă poate fi folosită, însă să nu folosim aceeaşi pastă mereu. Când s-a terminat un tub, data viitoare folosim o pastă de alt fel. Sunt şi la plafar variante naturiste. Şi apa de gură trebuie alternată, pentru că se obişnuieşte flora microbiană şi atunci nu mai reacţionează la fel de bine„, spune medicul, pentru RomaniaTV.net.

De reţinut este faptul că pastele de dinţi nu trebuie să conţină parabeni.

STATISTICI: 80% dintre români au probleme dentare

Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară. 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). De asemenea, 75% din copiii de până la 13 ani au carii pe dinţii temporari, iar 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate, potrivit gsk.ro.

Citeşte şi Ne schimbăm periuţa de dinţi după ce am fost răciţi? Află ce spun specialiştii

Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală.

Cel mai recent studiu de piaţă arată că, şi în 2013, românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puţin peste 1 tub de pastă de dinţi, ţara noastră situându-se în continuare la o distanţă mare faţă de media europeană. Totuşi, în anul 2013, consumul mediu de pastă de dinţi la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară – influenţată de faptul că în mediul rural consumul de pastă de dinţi aproape s-a dublat, în timp ce în mediul urban, acesta a scăzut uşor. Astfel, s-a calculat că acum populaţia rurală foloseşte 1 tub de pastă de dinţi la 3 ani în loc de 6 ani, însă la nivel urban, consumul a coborât la numai 1 tub şi jumătate pe an în 2013, faţă de 2 tuburi în 2012.

Medicul stomatolog Cătălina Cîrlan atrage atenţia asupra faptului că periajul trebuie să se facă de trei ori pe zi şi obligatoriu seara, iar după periaj să se folosească aţa dentară pentru curăţarea spaţiilor interdentare şi apa de gură. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să mergem la controalele periodice la stomatolog, o dată la 6 luni, şi nu doar atunci când apar dureri.

Citeşte şi De ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Metoda prin care poți spiona telefonul mobil al unei persoane. Funcționează eficient atât pe sistem de operare Android cât și iOS
Capital.ro
Lovitură cumplită pentru Elena Udrea. E de negăsit! Anunțul a venit în cel mai prost moment
Playtech.ro
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când are loc repartizarea
DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Adevarul
Reacția lui Piedone în timpul unui control la o măcelărie plină de icoane: „Intrăm in biserică”. Patru restaurante din Sectorul 5 au fost închise
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Cu ce se confruntă un celebru actor din Las Fierbinți. Niciodată nu și-a imaginat așa ceva
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
O adolescentă s-a aruncat în fața metroului din București! Incidentul a creat haos pe magistralele 1 și 3
Cancan.ro
A apărut o nouă infracțiune în Codul Rutier. Ți se suspendă permisul de conducere instant, dacă faci asta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Liviu Dragnea, la Palatul Cotroceni. Cutremur în România: S-a pocăit, merită iertare!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Presimțirea sumbră a soției căpitanului Bătănoiu, comandatul de la manșa avionului prăbușit la Balotești
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin pornește războiul cu Trump! Situația Ucrainei, incertă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Tragedia care a îndoliat Craiova. Tatăl și fiica de 7 ani, morți într-un accident în Serbia. „Daria, vei continua să dansezi printre îngeri“