Sănătate orală: Când trebuie să schimbăm periuţa şi cum alegem pasta de dinţi

Potrivit unor studii recente, situaţia din România, în ceea ce priveşte sănătatea orală, este îngrijorătoare. Astfel, 80% dintre români au probleme dentare. RomaniaTV.net a vorbit cu medicul stomatolog Cătălina Cîrlan şi vă prezintă câteva reguli esenţiale care trebuie urmate pentru a avea o dantură sănătoasă şi frumoasă. Iată la ce interval trebuie schimbată periuţa şi cum alegem cea mai potrivită pastă de dinţi.
Marilena Vili
08 apr. 2014, 05:25
Sănătate orală: Când trebuie să schimbăm periuţa şi cum alegem pasta de dinţi

Studiile de piaţă arată că la nivel naţional se foloseşte în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani. În mediul rural, oamenii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 10 ani, mai des în comparaţie cu datele Nielsen de anul trecut, având acum o perioadă de folosire redusă la jumătate, potrivit gsk.ro. La nivel urban, populaţia foloseşte acum aceeaşi periuţă de dinţi timp de 2 ani, mai mult decât anul trecut, când o aruncau după 1,5 ani. În comparaţie cu datele de la nivel european, 77% dintre germani îşi schimbă periuţa cel puţin o dată la 3 luni. 

Şi medicul stomatolog Cătălina Cîrlan susţine că periuţa de dinţi trebuie schimbată o dată la 3 luni sau chiar mai devreme în funcţie de cât de deteriorată este aceasta. 

Putem folosi şi periuţa electrică şi cea normală. Important este să se realizeze periajul de trei ori pe zi, să dureze 3-5 minute, să spălăm toate feţele dinţilor şi să facem mişcări verticale. Periuţa trebuie schimbată la trei luni şi chiar mai devreme dacă s-a deteriorat sau apăsăm foarte tare, ceea ce este de evitat„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, medicul stomatolog.

Cum ne alegem pasta de dinţi

Atunci când alegem o pastă de dinţi, trebuie să ne gândim la nevoile danturii noastre şi la ce ne lipseşte pentru o sănătate orală cât mai bună. Mai mult, atâta timp cât pasta de dinţi conţine fluor, nu trebuie să ne orientam doar după firma producătoare. Toate pastele de dinti care sunt pe bază de fluor au acţiune eficientă împotriva cariilor şi a tartrului. De asemenea, pasta de dinţi trebuie să fie aprobată de Asociaţia Medicilor Dentişti din România, această aprobare fiind trecută pe ambalajul pastelor care corespund normelor de siguranţă.

Citeşte şi De la ce vârstă trebuie să se spele COPIII pe dinţi? Cum alegem PASTA şi PERIUŢA pentru micuţi

Stomatologul Cătălina Cîrlan subliniază faptul că poate fi folosită orice pastă de dinţi, însă este important să nu se spele încontinuu cu aceeaşi pastă de dinţi, de la aceeaşi firmă şi de acelaşi tip.

Nu există o pastă minune de dinţi, orice pastă poate fi folosită, însă să nu folosim aceeaşi pastă mereu. Când s-a terminat un tub, data viitoare folosim o pastă de alt fel. Sunt şi la plafar variante naturiste. Şi apa de gură trebuie alternată, pentru că se obişnuieşte flora microbiană şi atunci nu mai reacţionează la fel de bine„, spune medicul, pentru RomaniaTV.net.

De reţinut este faptul că pastele de dinţi nu trebuie să conţină parabeni.

STATISTICI: 80% dintre români au probleme dentare

Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară. 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). De asemenea, 75% din copiii de până la 13 ani au carii pe dinţii temporari, iar 4 din 10 copii au carii pe dinţii definitivi, în vreme ce aproape 90% dintre acestea sunt netratate, potrivit gsk.ro.

Citeşte şi Ne schimbăm periuţa de dinţi după ce am fost răciţi? Află ce spun specialiştii

Incidenţa ridicată a cariilor atât în cazul dinţilor temporari, cât şi al celor definitivi, arată lipsa unui comportament de prevenţie şi nevoia de educare cu privire la regulile esenţiale pentru o igienă orală corectă. Totodată, studiul arată că 38% dintre copii au placă dentară microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală.

Cel mai recent studiu de piaţă arată că, şi în 2013, românii au folosit în medie, pe tot parcursul anului, puţin peste 1 tub de pastă de dinţi, ţara noastră situându-se în continuare la o distanţă mare faţă de media europeană. Totuşi, în anul 2013, consumul mediu de pastă de dinţi la nivel naţional a înregistrat o creştere uşoară – influenţată de faptul că în mediul rural consumul de pastă de dinţi aproape s-a dublat, în timp ce în mediul urban, acesta a scăzut uşor. Astfel, s-a calculat că acum populaţia rurală foloseşte 1 tub de pastă de dinţi la 3 ani în loc de 6 ani, însă la nivel urban, consumul a coborât la numai 1 tub şi jumătate pe an în 2013, faţă de 2 tuburi în 2012.

Medicul stomatolog Cătălina Cîrlan atrage atenţia asupra faptului că periajul trebuie să se facă de trei ori pe zi şi obligatoriu seara, iar după periaj să se folosească aţa dentară pentru curăţarea spaţiilor interdentare şi apa de gură. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să mergem la controalele periodice la stomatolog, o dată la 6 luni, şi nu doar atunci când apar dureri.

Citeşte şi De ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!