Dacă ai astm, sunt șanse mari să fii alergic inclusiv la unele alimente. Fii cu băgare de seamă când mănânci căpşuni, fragi, zmeură, mure, crustacee, arahide, ouă, peşte, pentru eventualale reacții alergice, scrie doctorulzilei.ro.
Poti avea astm dacă:
Te sufoci, ai accese de tuse, simţi că te strânge brusc pieptul şi respiraţia devine zgomotoasă, în special în anumite situaţii:
– Când mergi în vizită la persoane care au animale de companie (câini, pisici, etc)
– Când ieşi în parc, în special primăvara, şi sunt copacii înfloriţi
– Când vii în contact cu anumite substanţe chimice (exemplu: vopsea, parfumuri)
– Când faci un efort fizic mai intens
– După o banală răceală
– Când se schimbă brusc temperatura din mediu
– Când stai în preajma persoanelor care fumează
Citeşte şi Dietele bogate în fibre pot ameliora simptomele astmului
Cine e mai predispus să facă astm:
Care sunt cauzele astmului?
Cei mai mulţi oameni se gândesc la astm ca la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare. În realitate, boala astmatică este prezentă în permanenţă, chiar dacă nu sunt prezente simptome. Simptomele sunt declanşate de anumiţi factori declanşatori – alergeni, infecţii respiratorii sau vremea rece. Alţi factori declanşatori pot fi: aspirina, substanţe iritante din mediul înconjurător, efortul fizic şi, deşi mai puţin frecvent, anumiţi aditivi alimentari sau conservanţi din alimente.
Citeşte şi Mâncarea de la fast-food creşte riscul de ASTM SEVER la copii
Alergenii sunt substanţe care nu au nici un efect asupra plămânilor persoanelor neafectate de astm, dar care, la persoanele sensibile (susceptibile) declanşează o reacţie alergică. Alergenii sunt sursa principală a problemelor respiratorii din astm, atât la copii, cât şi la adulţi.
Factorii declanşatori:
Citeşte şi Primul ajutor pentru atacul de astm