„În multe cazuri, senzaţiile neplăcute de la nivelul spatelui pot semnala existenţa unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulaţiile, oasele sau rinichii. Comparând statisticile din 187 de ţări, cercetătorii americani şi australieni au constatat, recent, că aproape 10% din populaţia lumii, inclusiv copiii, suferă de lombalgii. Mai mult, studiile acestora au arătat că durerile lombare sunt principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă”, a declarat medicul Ion Manea.
Potrivit medicului, cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui muşchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă, potrivit doctorulzilei.ro.
„Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoţită de amorţeală. În aceste cazuri se recomandă, în general, repaus fizic şi căldură locală. Se interzice căratul greutăţilor, statul în picioare sau în frig, iar medicaţia decontracturantă a musculaturii şi antiinflamatorie se prescrie doar de către medic”, adaugă medicul.
Citeşte şi De ce te doare spatele in anumite zone si ce inseamna ele
O altă cauză a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate ce constă în degenerarea articulaţiilor şi, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialişti, în urma unor investigaţii amănunţite.
Şi hernia de disc, adică ruperea unui disc intervetebral, determinată de presiunile create asupra coloanei în urma efortului fizic intens sau a unor traume, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părţii inferioare a spatelui, feselor şi membrelor inferioare. „În fază acută, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, iar în recuperare, şedinţe de fizioterapie, elongaţii, mobilizare vertebrală şi masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizează sistemul David şi kinetoterapia. În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară şi intervenţia chirurgicală”, explică medicul.
O altă posibilă cauză a durerilor de spate este fibromialgia, o afecţiune cronică manifestată prin oboseală, depresie şi dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puţin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a şoldurilor.
Citeşte şi Stai prea mult pe scaun? Motive serioase pentru care îţi faci mult rău