1. Alcoolul. Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal şi hepatic ar putea fi prevenite dacă bărbaţii s-ar limita la două pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar, scrie doctorulzilei.ro. „S-au făcut studii ample, pe cohorte mari de pacienţi, în ţările din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepatic creşte direct proporţional cu numărul de pahare”, avertizează specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.
2. Afumăturile. Peştele afumat, carnea la grătar şi afumăturile în general cresc riscul de cancer la stomac. „Fumul conţine hidrocarburi aromatice policiclice, substanţe extrem de toxice şi cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sănătăţii. Japonezii însă, care le consumă regulat, se confruntă cu o incidenţă mare a cazurilor de cancer la stomac”, exemplifică specialistul Zugravu.
3. Produsele de curăţat. Folosirea îndelungată a produselor de curăţat din gospodărie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afecţiuni ale ficatului sau insuficienţă renală. Copiii pot face forme de cancer ale creierului în urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curăţat. Atenţie la cele care conţin carbaryl şi diazinon.
4. Terapia hormonală. Terapia de substituţie hormonală uşurează şi chiar previne tulburările legate de menopauză (bufeuri, transpiraţii, uscăciune vaginală). Principalul dezavantaj este că terapia hormonală creşte riscul de cancer la sân cu 5%- 6% în fiecare an.
5. Pudra de talc. Folosită îndelung pentru prevenirea iritaţiilor şi erupţiilor în special pentru bebeluşi, pudra de talc poate cauza cancer ovarian dacă este aplicată în zona genitală a femeilor. Analiza studiilor efectuate de-a lungul timpului arată că riscul de cancer ovarian e mai mare cu 30%-60% în rândul utilizatoarelor.
Citeşte şi Reguli de AUR care te scapă de CANCER