Prosoapele reţin umezeala, ceea ce permite bacteriilor să supravieţuiască şi să se acumuleze în ele. Mai mult, aceste obiecte sunt folosite în încăperile cu cei mai mulţi microbi – baia şi bucătăria. Un studiu realizat la University of Arizona a descoperit bacterii coliforme (bacterii prezente de obicei în materiile fecale şi care pot provoca toxiinfecţii alimentare şi diaree) pe 89% dintre prosoapele de bucătărie şi bacteria E. coli pe 25,6% dintre prosoape, scrie doctorulzilei.ro.
Prosoapele de bucătărie pot găzdui adesea germeni infecţioşi, deoarece sunt folosite pentru ştergerea mâinilor şi a unor suprafeţe care pot veni în contact cu alimente contaminate. Iar prin intermediul prosoapelor de baie pot fi răspândite virusuri sau bacterii la mai mulţi membri ai familiei, dacă aceştia utilizează aceleaşi prosoape.
Autorii studiului au avertizat, de asemenea că, dacă şervetele de bucătărie sunt curăţate superficial între utilizări (spălate în chiuvetă cu puţin detergent, clătite şi uscate), germenii coliformi, E. coli şi Salmonella pot totuşi supravieţui şi redevin activi când şervetele sunt murdărite iar.
O metodă mai eficientă pentru reducerea numărului de bacterii din prosoape este înmuierea lor timp de 2 minute în apă cu înălbitor pe bază de clor.
Recomandările dr. Lisa Ackerley, expert igienist la University of Salford, Marea Britanie, pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de prosoapele purtătoare de bacterii:
VEZI şi Cel mai SIMPLU MOD de a reda dimensiunea iniţială a HAINELOR INTRATE LA APĂ VIDEO