Iata care sunt semnalele de alarma ale cancerului de piele si cand trebuie sa te ingrijorezi:
1. Petele de pe piele. Aparitia unei pete pe piele este primul semn de melanom. Este vorba despre petele inchise la culoare, care apar pe pielea sanatoasa. Ele pot aparea oriunde pe corp (pe pielea capului, intre degete, pe trunchi, in special la barbati sau pe picior, in special la femei), scrie curademiere.ro.
Daca te incadrezi in clasa persoanelor cu risc crescut de melanom, examineaza-ti in mod regulat corpul. Foloseste-te de o oglinda sau cere ajutorul cuiva pentru a-ti studia pielea, din cap pana in picioare. O examinare completa dureaza in jur de 15 minute. De asemenea, este recomandat sa faci un control dermatologic o data pe an.
In orice situatie, atunci cand iti apare o pata pe piele, trebuie sa mergi la dermatolog.
Citeşte şi Atenţie! Crema cu factor de protecţie 50 nu mai este SUFICIENTĂ
2. O alunita deosebita. Ar trebui sa fii alertat cand o alunita se modifica. Alunitele suspecte sunt cele asimetrice, cu margini neregulate, culoare neomogena (de fapt, mai multe culori: negru, maron, rosu, albastru, alb) si diametru mai mare de 6 mm. De asemenea, alunitele suspecte isi schimba forma, marimea, structura si culoarea.
Prezenta unui sau a mai multor criterii din cele enumerate mai sus nu inseamna neaparat ca ai melanom, insa nu trebuie sa ignori alunitele. Primul pas este sa ii ceri medicului de familie sa iti examineze alunita. Acesta te poate trimite la un dermatolog, care poate decide sa iti indeparteze alunita, iar in cele mai multe cazuri acest lucru este suficient.
Citeşte şi Află de ce e important să îţi verifici buricul în mod regulat
3. O cojita care sangereaza. O cojita care sangerea poate fi un carcinom epidermoid. Acesta nu este foarte frecvent, dar este periculos, caci, la fel ca melanomul, poate duce la metastaze. Ceea ce trebuie sa te alerteze este o cojita, o crusta de la suprafata pielii, care se dezvolta ca un mugure, care sangereaza, care persista. Adesea, cancerul se dezvolta in zonele expuse la soare (cap si gat, decolteu, umeri, brate, maini), dar poate aparea si la nivelul gurii si al organelor genitale. Pielea deschisa la culoare prezinta un risc mai mare.
Trebuie neaparat sa mergi la medic. Detectat la timp, carcinomul poate fi extirpat printr-o interventie chirurgicala simpla, ce poate fi facuta doar cu anestezie locala, evitandu-se astfel dezvoltarea metastazelor. Protejeaza-te intotdeuana cu o crema de protectie solara.
Citeşte mai mult pe curademiere.ro
Citeşte şi Anticoncepţionalele scad riscul de a dezvolta cancer ovarian, dar cresc riscul de cancer la sân