Lista persoanelor sancționate cuprinde atât oficiali guvernamentali cât și oameni de afaceri din Myanmar, Pakistan, Libia, Slovacia, Congo, Sudanul de Sud, Arabia Saudită și Rusia. Printre persoanele vizate se numără și Mohammed Al Otaibi, fost consul general al Arabiei Saudite la Istanbul. Acesta ar fi încălcat drepturile omului prin „asasinarea lui Jamal Khashoggi”. Această nouă sancțiune îi aduce lui Al Otaibi interdicția accesului în Statele Unite, anunță Departamentul Trezoreriei.
De asemenea, administraţia Trump a fost criticată și pentru că a păstrat relații apropiate cu Riadul, în ciuda asasinării, în octombrie 2018, a unui jurnalist disident saudit, la consulatul saudit din Istanbul. Pe de altă parte este adevărat că administraţia Trump a impus diferite sancţiuni unor saudiţi bănuiţi de implicare în acest asasinat.
În Slovacia, sancțiunile Departamentului Trezoreriei îl vizează pe Marian Kocner, cel considerat de procurorii slovaci comanditarul asasinării jurnalistului de investiţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, Martina Kusnirova. Asasinatele au avut loc în februarie 2018.
În Myanmar, au fost sancționați lideri militari, considerați responsabili de abuzuri împotriva comunităţii rohingya. În plus, au mai primit sancțiuni un angajat al poliţiei pakistaneze care a comis execuţii extrajudiciare de civili şi un comandant militar libian responsabil de execuţii în masă de deţinuţi neînarmaţi.
Într-un alt comunicat, secretarul de stat american Mike Pompeo denunţă regimurile din China, Venezuela, Siria şi Iranul pentru „comiterea zilnică de încălcări şocante ale drepturilor omului”. Guvernul chinez este adesea criticat pentru represaliile asupra membrilor unor grupurilor etnice minoritare din Xinjiang, Tibet şi alte regiuni şi pentru subminarea libertăţilor garantate locuitorilor din Hong Kong.
Anunțul Departamentului Trezoreriei coincide cu aniversarea momentului adoptării Declaraţiei universale a drepturilor omului de către ONU, în 1948.