Ţările G7 au acuzat sâmbătă Moscova de nerespectarea acordurilor de la Geneva privind detensionarea situaţiei în Ucraina şi au ameninţat cu noi sancţiuni, în continuarea celor instituite după anexarea Crimeii la Rusia în urma referendumului nerecunoscut de către Kiev şi Occident.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că referendumul cu privire la statutul Crimeii a decurs în conformitate cu legislaţia internaţională în vigoare, prevederile Cartei ONU, iar Ministerul rus de Externe a subliniat în repetate rânduri că a discuta cu Moscova în limbajul sancţiunilor este inadecvat şi neproductiv.
Spre deosebire de partenerii săi europeni, SUA sunt pregătite de sancţiuni împotriva unor întregi sectoare ale economiei ruse, potrivit ziarului american, citat de RIA Novosti. Volumul schimburilor comerciale între UE şi Rusia s-a cifrat în 2012 la aproximativ 370 miliarde de dolari, iar cel între SUA şi Rusia – la numai 26 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. Astfel, Statele Unite riscă într-o măsură mai mică decât Uniunea Europeană să suporte prejudicii în urma extinderii sancţiunilor economice împotriva Moscovei.
La reuniunile de la Casa Albă, secretarul Trezoreriei SUA, Jacob Lew, a pledat pentru o poziţie mai moderată în privinţa sancţiunilor. El a afirmat că ‘deşi trebuie să acţionăm, extinderea sancţiunilor fără un sprijin european va afecta interesele americane şi nu va avea efectul scontat asupra Rusiei’, după cum scrie The New York Times.
Anterior, preşedintele Barack Obama declarase că impunerea de sancţiuni unilaterale împotriva unor întregi sectoare ale economiei ruse ar fi un demers greşit. Cu toate acestea, mai mulţi consilieri ai lui Obama se pronunţă pentru sancţiuni unilaterale din partea SUA împotriva Moscovei, conform aceluiaşi ziar, citat de RIA Novosti.
‘A impune sancţiuni împreună cu UE ar fi bine, dar SUA au nevoie de leadership şi să nu mai piardă vremea, încercând să prezinte o abordare unitară’, a declarat preşedintele ONG-ului Freedom House, David Kramer, care a trimis Casei Albe versiunea sa de sancţiuni împotriva ruşilor.
La rândul său, senatorul republican Bob Corker a propus instituirea de sancţiuni împotriva a patru bănci comerciale ruse şi împotriva monopolului rus de gaze Gazprom. Până în prezent, pe lista sancţiunilor americane a figurat doar banca Rossia, considerată ca fiind apropiată de Kremlin.
Sursele The New York Times de la Casa Albă au refuzat să comenteze propunerile lui Corker, dar au indicat că pe noua lista cu sancţiuni ar putea fi introduse numele lui Igor Secin, preşedintele Rosneft, şi Aleksei Miller, directorul-executiv al Gazprom, doi apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin.