Suspendarea sancțiunilor, pe o durată de patru luni, vizează 170 de persoane ale căror bunuri de pe teritoriul UE au fost înghețate și care au fost privați de vize, dar și trei entități economice ale căror bunuri au fost de asemenea blocate.
‘Decizia a fost luată ca răspuns la eliberarea tuturor prizonierilor politici belaruși, în 22 august, și într-un context de ameliorare a relațiilor dintre UE și Belarus’, explică, într-un comunicat, Consiliul UE.
Această suspendare este menită să ‘încurajeze alte evoluții pozitive’, adaugă Consiliul, în timpul ce UE ‘va continua să supravegheze îndeaproape situația privind democrația și drepturile omului’ în Belarus.
Sancțiunile, care ar urma să expire duminică, au fost reînnoite până în 29 februarie 2016, apoi suspendate.
UE i-a cerut de mai multe ori lui Lukașenko — supranumit de Washington ‘ultimul dictator’ al Europei — să elibereze prizonierii politici. Aflat la putere din 1994, Lukașenko a fost reales pentru a cincea oară în 13 octombrie anul curent.
Citeşte şi Republica Belarus, încă UN AN sub SANCŢIUNI europene
Potrivit unor surse diplomatice, Aleksandr Lukașenko se numără printre cele 170 de persoane vizate de noua decizie a UE. Numele tuturor persoanelor vizate vor fi publicate vineri în jurnalul oficial al UE.
Aleksandr Lukașenko, 61 de ani, este vizat de sancțiuni din ianuarie 2014, în urma reprimării violente a protestelor care au urmat realegerii sale din 2010.
Sancțiunile sunt menținute pentru patru persoane implicate în ‘dispariții inexplicabile în Belarus’, la fel ca embargoul european asupra armelor.