În conformitate cu decretul din martie al preşedintelui american Barack Obama, noile sancţiuni ar putea viza persoane şi companii influente din sectoarele energetic, tehnic sau financiar ale Rusiei. În acelaşi timp, noile sancţiuni nu vor viza, după toate probabilităţile, sectoarele industriei în totalitate, au precizat diplomaţii.
După cum a declarat un diplomat occidental, ţările europene, inclusiv Germania, nu vor să iniţieze sancţiuni împotriva unor sectoare întregi ale economiei ruse în lipsa unei intervenţii ruseşti evidente în regiunile estice ale Ucrainei.
Unul dintre factorii care motivează această poziţie îl constituie temerile că nişte sancţiuni extinse s-ar putea răsfrânge negativ asupra economiei şubrede a ţărilor europene.
Diplomatul a declarat, în condiţii de anonimat, că sancţiunile ar putea varia de la unele blânde, cum ar fi implementarea de restricţii asupra transmiterii de tehnologii Rusiei sau a comerţului cu arme, la unele mai aspre, care ar viza restricţii asupra exportului de resurse energetice.
Anterior, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a declarat că Washingtonul nu intenţionează să iniţieze sancţiuni înainte de desfăşurarea reuniunii de la Geneva, cu participarea reprezentanţilor SUA, UE, Ucrainei şi Rusiei.
Potrivit informaţiilor de la Bruxelles, nici UE nu va iniţia sancţiuni înainte de această întrevedere.