‘Sancţiunile aplicate la adresa Rusiei şi măsurile sale de răspuns nu au avut până acum repercusiuni semnificative asupra economiei zonei euro nici în domeniul comerţului, nici în ceea ce priveşte relaţiile financiare’, a declarat Draghi.
Potrivit preşedintelui BCE, influenţa negativă se va răsfrânge cel mai mult asupra republicilor baltice şi Finlandei, dat fiind ‘relaţiile mai strânse ale acestora, comparativ cu alţi membri ai zonei euro, cu statele estice vecine’.
Mario Draghi este convins că ‘familia europeană este capabilă să asigure o mare securitate’ în domeniul economic, inclusiv prin măsuri de ajutorare a producătorilor din domeniul agricol, ale căror exporturi sunt afectate de embargoul impus de Rusia. ‘Zona euro reprezintă o piaţă imensă, ale cărei posibilităţi vor permite redresarea după pierderile suferite pe piaţa din Rusia’, a spus Draghi.
Citeşte şi SANCŢIUNILE împotriva Rusiei: Italia BLOCHEAZĂ CONTURILE unui apropiat al lui Vladimir Putin
Unul dintre instrumentele care ar înlesni acest lucru este, în cazul Lituaniei, trecerea, din 2015, la moneda europeană. Luând cuvântul în cadrul ‘mesei rotunde’ dedicate acestui subiect, preşedintele BCE a subliniat că aderarea Lituaniei la zona euro ‘constituie o dovadă a faptului că atractivitatea euro se menţine’.
Preşedintele BCE participă zilele acestea la ‘masa rotundă’ internaţională organizată la Vilnius pe tema ‘Euro în Lituania: piaţă comună, monedă comună, viitor comun’. Evenimentul este dedicat aderării Lituaniei, de la 1 ianuarie 2015, la zona euro.