Din cauza secetei prelungite de anul acesta, râurile au debite extrem de reduse, în unele cazuri şi de numai 20 la sută. Vestea bună vine din partea directorului ANM care a anunţat, vineri, că în lunile următoare în România vor cădea cantităţi mari de precipitaţii, necesare pentru zonele afectate de secetă.
Prognozele pe următoarele două săptămâni arată, potrivit directorului ANM, Ion Sandu, că în bazinul superior şi în bazinul mijlociu al Dunării va ploua şi se aşteptă o creaştere a debitul Dunării la intrarea în ţară. De asemenea, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că în următoarele trei luni vor exista precipitaţii mai mari decât normele climatologice.
„În octombrie ar trebui să plouă mai mult decât norma climatologică. În noiembrie prognozele arată că ar fi cantităţi, în zonele afectate de secetă, cantităţi mai mari decât normele climatologice. În luna decembrie stăm şi mai bine din punct de vedere al prognozei. Probabilitatea este de 60 %„, a declarat Ion Sandu, director ANM.
Pe baza elementelor statistice de scurtă şi medie durată, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a elaborat estimări prognostice ale debitelor medii şi extreme pe Dunăre, la Baziaş, în intervalul septembrie – decembrie 2012.
„În octombrie ne aşteptăm la o medie de 3.200 mc pe secundă. În noiembrie: 3.600 mc pe secundă. Pentru decembrie debitele Dunării variază la 3.500-4000 mc pe secundă”, a declarat Daniela Rădulescu, director Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.