Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au

De-a lungul timpului au existat tot felul de dezbateri despre sângele albastru și asocierea lui cu familiile nobiliare. Sute de ani, foarte mulți oameni au negat existența lui, însă studiile au dovedit contrariul.
Alina Costache
24 oct. 2023, 22:03
Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au
Sângele albastru există, însă nu este doar pentru capetele încoronate!

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Sângele albastru chiar există și este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare pe care îl poate avea oricine, nu doar capetele încoronate. Oamenii de știință spun că acesta este cauzat de un exces de un anumit tip de hemoglobină.

Citește și Victor Ciutacu, despre dezvăluirile prinţului Harry: Dacă schimbi numele de sânge albastru cu Corduneanu sau Duduianu, te simți ca-n România profundă

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate!

Hemoglobina, o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii, este cea care dă culoarea roșie sângelui pe care majoritatea oamenilor îl au.

Cu toate acestea există anumite persoane care au nuanțe albastre în sânge și asta din cauza unui tip de hemoglobină care, din diverse motive, nu poate transporta bine oxigenul. Astfel, sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).

Oamenii de știință spun că cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine albastru se datorează efectelor secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii. Însă aceste efecte secundare sunt rare.

Astfel, aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină, o formă de hemoglobină care, la niveluri ridicate, provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de „metahemoglobinemie dobândită”, spun oamenii de știință.

”Ceea ce se întâmplă este că pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%, când în condiții normale acestea sunt sub 2%”, a dezvăluit hematologul Mariola Abio Calvete.

Hematologul a subliniat că pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Doar cele mai grave cazuri pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare, dar acestea sunt situații rare.

Specialiștii spun că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală dobândită și că există persoane care se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale și în acest caz este vorba de „metahemoglobinemie congenitală sau ereditară” și poate fi de tip 1 sau de tip 2. Spre deosebire de cea dobândită, în cazul bolii congenitale nivelul de metahemoglobină nu este reglat, iar boala devine cronică.

Metahemoglobinemia de tip 1 este ușoară însă cea de tip 2 este mai periculoasă și asta pentru că impactul său este mult mai mare: apar probleme de dezvoltare, atât la nivel fizic, cât și neurologic, și poate provoca, deși foarte rar, decesul în primii ani de viață. Boala ușoară și ereditară a hemoglobinei M poate provoca, de asemenea, sânge albastru.

Oamenii de știință atrag atenția că dacă prezentați simptome de cianoză sau dacă aveți antecedente familiale de metahemoglobinemie sau de boală a hemoglobinei M, este indicat să consultați un medic.

Citește și Maria Ghiorghiu, o nouă profeţie tulburătoare în vis: „Văd Cerul ca de noapte de culoare albastru violet strălucitor”

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii