Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Sângele albastru chiar există și este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare pe care îl poate avea oricine, nu doar capetele încoronate. Oamenii de știință spun că acesta este cauzat de un exces de un anumit tip de hemoglobină.
Hemoglobina, o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii, este cea care dă culoarea roșie sângelui pe care majoritatea oamenilor îl au.
Cu toate acestea există anumite persoane care au nuanțe albastre în sânge și asta din cauza unui tip de hemoglobină care, din diverse motive, nu poate transporta bine oxigenul. Astfel, sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).
Oamenii de știință spun că cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine albastru se datorează efectelor secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii. Însă aceste efecte secundare sunt rare.
Astfel, aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină, o formă de hemoglobină care, la niveluri ridicate, provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de „metahemoglobinemie dobândită”, spun oamenii de știință.
”Ceea ce se întâmplă este că pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%, când în condiții normale acestea sunt sub 2%”, a dezvăluit hematologul Mariola Abio Calvete.
Hematologul a subliniat că pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Doar cele mai grave cazuri pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare, dar acestea sunt situații rare.
Specialiștii spun că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală dobândită și că există persoane care se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale și în acest caz este vorba de „metahemoglobinemie congenitală sau ereditară” și poate fi de tip 1 sau de tip 2. Spre deosebire de cea dobândită, în cazul bolii congenitale nivelul de metahemoglobină nu este reglat, iar boala devine cronică.
Metahemoglobinemia de tip 1 este ușoară însă cea de tip 2 este mai periculoasă și asta pentru că impactul său este mult mai mare: apar probleme de dezvoltare, atât la nivel fizic, cât și neurologic, și poate provoca, deși foarte rar, decesul în primii ani de viață. Boala ușoară și ereditară a hemoglobinei M poate provoca, de asemenea, sânge albastru.
Oamenii de știință atrag atenția că dacă prezentați simptome de cianoză sau dacă aveți antecedente familiale de metahemoglobinemie sau de boală a hemoglobinei M, este indicat să consultați un medic.