Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au

De-a lungul timpului au existat tot felul de dezbateri despre sângele albastru și asocierea lui cu familiile nobiliare. Sute de ani, foarte mulți oameni au negat existența lui, însă studiile au dovedit contrariul.
Alina Costache
24 oct. 2023, 22:03
Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Ce este această afecțiune și de ce se spune că doar nobilii o au
Sângele albastru există, însă nu este doar pentru capetele încoronate!

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate! Sângele albastru chiar există și este un simptom al unei afecțiuni dobândite sau ereditare pe care îl poate avea oricine, nu doar capetele încoronate. Oamenii de știință spun că acesta este cauzat de un exces de un anumit tip de hemoglobină.

Citește și Victor Ciutacu, despre dezvăluirile prinţului Harry: Dacă schimbi numele de sânge albastru cu Corduneanu sau Duduianu, te simți ca-n România profundă

Sângele albastru există și îl poate avea oricine nu doar capetele încoronate!

Hemoglobina, o moleculă aflată în interiorul globulelor roșii, este cea care dă culoarea roșie sângelui pe care majoritatea oamenilor îl au.

Cu toate acestea există anumite persoane care au nuanțe albastre în sânge și asta din cauza unui tip de hemoglobină care, din diverse motive, nu poate transporta bine oxigenul. Astfel, sângele din unele părți ale corpului devine albastru, în special în zonele de circulație periferică: mâini, picioare și gură (cianoză).

Oamenii de știință spun că cel mai frecvent motiv pentru care sângele devine albastru se datorează efectelor secundare ale anumitor medicamente, substanțe, alimente, cum ar fi anestezicele, unele antibiotice și nitriții folosiți ca aditivi pentru a împiedica stricarea cărnii. Însă aceste efecte secundare sunt rare.

Astfel, aceste medicamente sau substanțe pot produce o cantitate anormală de metahemoglobină, o formă de hemoglobină care, la niveluri ridicate, provoacă dificultăți în transportul oxigenului, fenomen cunoscut sub numele de „metahemoglobinemie dobândită”, spun oamenii de știință.

”Ceea ce se întâmplă este că pacienții ajung la urgențe cu un ten albăstrui, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli și cu niveluri de metahemoglobină de peste 12-15%, când în condiții normale acestea sunt sub 2%”, a dezvăluit hematologul Mariola Abio Calvete.

Hematologul a subliniat că pacienții răspund destul de bine la terapie și necesită monitorizare timp de aproximativ o săptămână. Doar cele mai grave cazuri pot necesita o transfuzie de sânge și spitalizare, dar acestea sunt situații rare.

Specialiștii spun că metahemoglobinemia nu este întotdeauna o boală dobândită și că există persoane care se nasc cu niveluri mai mari decât cele normale și în acest caz este vorba de „metahemoglobinemie congenitală sau ereditară” și poate fi de tip 1 sau de tip 2. Spre deosebire de cea dobândită, în cazul bolii congenitale nivelul de metahemoglobină nu este reglat, iar boala devine cronică.

Metahemoglobinemia de tip 1 este ușoară însă cea de tip 2 este mai periculoasă și asta pentru că impactul său este mult mai mare: apar probleme de dezvoltare, atât la nivel fizic, cât și neurologic, și poate provoca, deși foarte rar, decesul în primii ani de viață. Boala ușoară și ereditară a hemoglobinei M poate provoca, de asemenea, sânge albastru.

Oamenii de știință atrag atenția că dacă prezentați simptome de cianoză sau dacă aveți antecedente familiale de metahemoglobinemie sau de boală a hemoglobinei M, este indicat să consultați un medic.

Citește și Maria Ghiorghiu, o nouă profeţie tulburătoare în vis: „Văd Cerul ca de noapte de culoare albastru violet strălucitor”

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă, lungă de aproape 80 de kilometri, care e aproape de finalizare. Va atrage mulți turiști din țară și străinătate
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ținuta provocatoare purtată de Daniela Crudu la botezul copilului. A atras toate privirile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cântărețul italian Pino D’Angio a murit la vârsta de 71 de ani
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!