Reprezentantul Federaţiei Sanitas a declarat, că sindicaliştii au transmis deja Ministerului Sănătăţii (MS) condiţiile lor, respectiv respectarea principiilor Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, creşterea indicatorului de referinţă de la 600 la 800 de lei şi intrarea în vigoare a sistemului de sporuri.
„Toate acestea s-ar putea face repede. Dacă doresc să se plece de la aşa ceva, adică asta să fie baza, atunci putem discuta şi despre partea variabilă, dacă se doreşte acest lucru pentru a-i premia pe cei performanţi. Dar cine se ocupă de criterii? Putem fi deschişi la o asemenea discuţie”, a declarat Marius Sepi.
Salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor.
Salarizarea va include în continuare o limită minimă şi una maximă, dar va fi acordată şi o sumă care va varia în funcţie de performanţa profesională individuală.
„Având în vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecărui sector bugetar (învăţământ, sănătate, apărare, justiţie, poliţie, funcţie publică, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care să se reglementeze salarizarea categoriilor de personal între o limită minimă şi o limită maximă, acordarea unei părţi variabile în funcţie de performanţele profesionale individuale şi încadrarea în cheltuielile de personal alocate fiecărui ordonator principal de credite”, se arată în documentul citat.
În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.