Sanofi şi partenerul său britanic, GlaxoSmithKline, au amânat pentru sfârşitul acestui an lansarea vaccinului lor anti-COVID-19, după ce la testele clinice rezultatele acestui vaccin candidat nu au fost mulţumitoare.
Citeşte şi: A șasea tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns în România. Unde vor fi împărțite dozele
Prin urmare, compania franceză a decis să abordeze Pfizer ”pentru a fi utilă chiar de acum”, a spus Hudson, confirmând că a ajuns la un acord cu compania farmaceutică americană.
Pfizer/BioNTech a anunţat luna aceasta că diminuează temporar cantitatea de vaccin livrată statelor UE, din cauza unor procese tehnice interne desfăşurate pentru creşterea capacităţii de producţie, numărul dozelor livrate scăzând aproximativ la jumătate în cazul unor ţări.
Mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost returnate de SUA fiindcă, pe timpul transportului, tăvile în care erau depozitate s-au răcit cu mult sub temperatura de -75 de grade Celsius la care trebuie ținute.
Autoritățile fac verificări și încearcă să afle dacă vaccinurile mai pot fi folosite sau trebuie distruse.
Americanii au spus miercuri că au pus deoparte mii de doze de vaccin în California şi Alabama, după ce s-a petrecut această anomalie cauzată de scăderea temperaturii de depozitare, potrivit CNBC.
Generalul Gustave Perna, cel care supraveghează programul de vaccinare cunoscut drept Operation Warp Speed, a spus că două tăvi (o tavă conține aproape 1.000 de doze) care au ajuns în două locaţii separate din California trebuiau să fie returnate la Pfizer. Apoi, s-a întâmplat acest lucru și în Alabama.
El a precizat că vaccinul nu a fost scos din camion. „Le-am returnat imediat înapoi la Pfizer şi am înlocuit cele două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC, FDA şi Pfizer pentru a stabili dacă acea anomalie este sau nu sigură”.
„În Alabama au fost primite într-o locaţie două tăvi. Aceeaşi anomalie, minus 92. Am reuşit să oprim şi să punem în carantină vaccinul şi să înlocuim transportul”, a adăugat el.
Compania Pfizer nu a făcut vreun comentariu în legătură cu acest incident până în momentul de față.
Vaccinul Pfizer, dezvoltat alături de compania germană BioNTech, are nevoie să fie ținut la o temperatură de depozitare de aproximativ minus 70 de grade Celsius. Fiolele cu vaccin sunt depozitate în tăvi, care conţin cel puţin 975 de doze fiecare, conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.