SÂNZIENE. In Bucovina, de sărbătoarea naşterii Sfântului Ioan Botezătorul are loc cel mai important pelerinaj de vară din Moldova la mănăstirea cu hramul Sfântului Ioan cel Nou, din Suceava. Ca în fiecare an, mii de credincioşi au venit să se închine la racla cu moaştele considerate făcătoare de minuni. Aceştia şi-au petrecut noaptea în curtea mănăstirii, pentru că azi, de Sânziene, racla va fi purtată în procesiune prin oraş.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. De Sanziene, fetele culeg florile albe sau galbene şi isi impletesc din ele cununi si cingatori. Cingatorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri si cosmetice. Cununile se pun pe casa, fiecare membru al familiei are cununa lui. Dupa felul in care se usuca, sunt luate de vant sau cad, cununile vestesc cine va avea noroc peste an, cine se va casatori, cine va muri.
De Sanziene se strang plante de leac. Pana la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli, tot felul de vraji. In noaptea de Sânziene gasesti mai usor iarba fiarelor care descuie lacate. Sunt mai multe procedee. Unul dintre ele este asa: iei un lacat, il legi cu o sfoara si il tarai dupa tine prin iarba, noaptea in camp. Cand auzi ca s-a desfacut, inseamna ca lacatul a dat peste iarba fiarelor. De Sanziene este interzis sa te scalzi.
In alte locuri din tara, sarbatoarea se numeste DRAGAICA. Fete se fac Dragaici, iar una dintre ele se imbraca in mireasa. Dupa ce a fost Mireasa – Dragaica, fata nu se poate casatori timp de trei ani. O alta varianta de Dragaica se face cu patru fete, dintre care doua imbracate barbateste.