Săptămâna de lucru de 4 zile, cu vinerea liberă. Argumente pro şi contra pentru weekend de trei zile

În ultima perioada, ideea unei săptâmâni de lucru de patru zile a devenit populară şi în firmele din Romania.
Filip Stan
13 iun. 2024, 13:47
Săptămâna de lucru de 4 zile, cu vinerea liberă. Argumente pro şi contra pentru weekend de trei zile

Săptămâna de lucru de 4 zile în România, o idee bună sau nu prea?  Acest model promite un echilibru mai bun intre munca si viata personala si o productivitate mai mare. Dar, trecerea la acest sistem poate aduce si cateva probleme. Haideti sa analizam ce avantaje si dezavantaje ar putea avea acest model pentru angajati si companii.

Vinerea liberă. Ţara unde TOŢI angajaţii vor lucra patru zile pe săptămână, dar salariul rămâne același

Săptămâna de lucru de 4 zile. Avantaje:

1. Mai multa eficienta la munca
Se pare ca lucrand mai putin, oamenii pot sa fie mai eficienti. Un studiu din Islanda a aratat ca angajatii care lucreaza mai putine ore pastreaza aceeasi productivitate sau chiar isi imbunatatesc rezultatele. In Romania, unde multe persoane sunt obosite din cauza programului lung, o saptamana mai scurta ar putea sa ajute la refacerea energiei si la o munca mai productiva.

2. Sanatate mai buna pentru angajati
Un alt beneficiu important este sanatatea angajatilor. Cu mai mult timp liber, oamenii se pot odihni mai bine, pot petrece timp cu familia sau se pot relaxa. Toate acestea reduc stresul si imbunatatesc starea generala de sanatate. Angajatii fericiti si sanatosi sunt mai putin predispusi sa sufere de epuizare si sunt mai motivati la munca.

3. Mai putine absente si plecari din companie
Cand angajatii sunt multumiti cu programul lor de lucru, sunt mai putin probabil sa lipseasca de la munca sau sa isi schimbe locul de munca. Asta inseamna mai putine costuri pentru companie cu recrutari si pregatirea noilor veniti.

Săptămâna de lucru de 4 zile. Dezavantaje:

1. Probleme cu programul de lucru
Trecerea la un program de patru zile poate fi complicata, mai ales pentru serviciile care trebuie sa fie disponibile non-stop, cum ar fi spitalele sau magazinele. Aici, un program mai scurt poate insemna nevoia de mai multi angajati pentru a acoperi toate turele, ceea ce ar creste cheltuielile.

Săptămână cu 4 zile lucrătoare, weekend de trei zile. Program de lucru mai scurt pentru aceşti angajaţi

2. Salarii si cheltuieli
O preocupare majora este legata de bani. Pentru multe firme, mai ales pentru cele mici si mijlocii, sa mentina salariile la acelasi nivel cu mai putine zile de munca nu este usor. Plus, orele suplimentare necesare pentru a acoperi timpul liber ar putea creste costurile, anuland orice beneficiu adus de cresterea productivitatii.

3. Impactul asupra economiei
Unii experti se tem ca, lucrand mai putin, productia ar putea scadea. Aceasta ar putea afecta cresterea economica a tarii. Daca firmele produc mai putin, acest lucru se poate reflecta si in veniturile nationale.

Desi saptamana de lucru de patru zile are multe beneficii (mai multa productivitate si angajatii mai relaxati si mai sanatosi), exista si probleme care nu pot fi ignorate. Trebuie sa ne gandim bine daca acest model se potriveste cu specificul fiecarei companii si sector. In Romania, acest sistem ar putea fi un pas inainte pentru modernizarea pietei muncii, dar trebuie implementat cu grija si adaptat la nevoile reale ale angajatilor si companiilor.

ZILE LIBERE: Veşti proaste pentru angajaţii din România care aşteptau săptămâna de lucru de 4 zile. De ce nu va fi vinerea liberă

Săptămâna de lucru de patru zile revine în atenția jucătorilor de pe piața muncii, întrucât cel mai mare experiment internațional în acest sens s-a încheiat de curând și a avut rezultate pozitive. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% vor îl adopta definitiv. Deși ar revoluționa complet dinamica pe piața muncii din România, în prezent doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, arată un sondaj recent realizat de platforma de recrutare BestJobs.

După anii dificili în care pe piața muncii au predominat tendințele legate de demisionare sau reducerea efortului la job, această nouă măsură ar fi binevenită pentru a spori retenția angajaților. Mai mult, prevederile din Codul Muncii permit redistribuirea activității pe durata a 4 zile lucrătoare, în loc de 5, cum este în prezent, deci decizia rămâne la angajatori dacă sunt dispuși să reducă numărul de zile lucrate.

Vinerea liberă, s-au votat mai multe zile libere! Românii vor minivacanţă de trei zile în fiecare săptămână

Deși 80% dintre angajați își doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar și în formula cu 10 ore pe zi, potrivit sondajului BestJobs, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influența negativ capacitatea oamenilor de a se concentra și implicit productivitatea. Aproape 35% sunt preocupați de faptul că, pe termen lung, angajații ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deși rezultatele experimentului internațional arată contrariul.

Săptămâna de lucru de 4 zile: ce ar facea românii cu ziua liberă

În ziua liberă, respondenții spun că ar face mai multe activități în familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor și hobby-urilor (40%) sau ar alege să se odihnească (39%). Cu alte cuvinte, ziua liberă ar contribui la un stil de viață mai echilibrat.

„Așa cum munca remote era privită ca excepție înainte de pandemie, așa pare să fie și săptămâna scurtă de lucru acum. Nu e de mirare că o astfel de tendință este atât de bine primită în rândul angajaților, mai ales după impactul asupra bunăstării psihice al ultimilor ani. Angajații vor mai mult timp liber, pentru a se deconecta de presiunea de la job, pentru a dedica familiei și celor dragi, pentru a investi în activități cu impact în sănătatea fizică și psihică, după cum ei declară în cadrul sondajului. Angajatorii ar trebui să fie deschiși la o astfel de măsură, pentru că va ajunge să fie cel puțin la fel de apreciată cum este în prezent flexibilitatea și va contribui la atragerea și retenția angajaților valoroși. În plus, se pot găsi formule de distribuire a activității care să asigure prezența unei părți dintre angajați la birou în fiecare zi lucrătoare, astfel încât să se plieze pe programul clienților”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Vouchere de vacanţă 2023 şi pentru angajaţii de la privat. Cei 3000 de lei se deduc din impozitul pe venit

Reducerea săptămânii de lucru ar avea un efect pozitiv și asupra modului de lucru. În prezent, rezultatele sondajului BestJobs arată că 4 din 10 angajați lucrează în sistem hibrid, în timp ce 29% își desfășoară activitatea în totalitate remote și 28% doar de la birou. Sistemul hibrid este implementat diferit de la o companie la alta, astfel că cei mai mulți (37%) lucrează o singură zi de la birou și 4 de acasă. Alți 28% merg la sediu 2 zile pe săptămână, 20% fac această navetă pentru 3 zile pe săptămână și 14% lucrează o singură zi de acasă.

Sondajul a fost realizat în luna februarie, cu 2.223 de utilizatori de internet respondenți din rândul angajaților și 254 respondenți reprezentând companiile.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 23 de ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. Pentru accelerarea recrutării, BestJobs pune la dispoziția companiilor experți în recrutare dedicați, prin serviciul HIRE. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ora de vară, în 2025. Regula pe care vrea s-o impună Uniunea Europeană  
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Concurs de sănii cu volan în Maramureș: Zeci de participanți și distracție garantată
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania