Săptămâna de lucru de patru zile ar putea deveni realitate. Potrivit specialiştilor, programul de lucru mai scurt ne-ar ajuta să scăpăm de sindromul epuizării profesionale.
Will Stronge și Kyle Lewis susţin în cartea ”Overtime: Why We Need A Shorter Working Week” că 51% din problemele de sănătate legate de muncă din anii 2019-2020 erau cauzate de stres, depresie sau anxietate legate de muncă. Potrivit acestora, introducerea unei săptămâni de lucru de patru zile ar putea diminua o parte din aceste probleme.
”Diverse studii au arătat – și indicăm lucrarea Sabinei Sonnentag în carte – că timpul liber este cu adevărat important pentru sănătatea noastră și pentru a evita epuizarea. Vacanța ne permite să ieșim din programul muncii, să ne odihnim și să ne bucurăm de relaxare, dar odată ce revenim începem să vedem din nou simptomele epuizării. Așadar, a avea un concediu regulat pentru odihnă și recuperare are un avantaj suplimentar”, explică Will Stronge pentru Stylist, citat de capital.ro.
Potrivit specialiştilor, o săptămână de patru zile poate preveni epuizare.
Amelie Gregory are 24 de ani şi compania la care lucrează a făcut un experiment la sfârşitul lunii august pentru a vedea ce impact are săptămâna de lucru mai scurtă asupra angajaţilor.
„Impactul asupra sănătății mele mintale a fost copleșitor. Mă asigur că fac mereu ceva pentru mine în ziua liberă suplimentară și încerc să văd ce hobby-uri mă pasionează”, spune Amelie.
Având în vedere că tot mai mulți angajatori și întreprinderi experimentează săptămâna de patru zile, Stronge și Lewis speră că această schimbare ar putea face o mare diferență pentru bunăstarea angajaților în diverse sectoare.
Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un „succes extraordinar” în Islanda și i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt. Angajații spun că se simt mai puțin stresați și mai puțin expuși riscului de epuizare (burnout), iar sănătatea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit.